MENÜ
13 Haziran 2026 Cumartesi
DOLAR 46,2874 ▲ %0,15
EURO 53,6017 ▼ %0,16
ALTIN 6.277,08 ▲ %0,31

Sıcaklardan Kaçacak Yer Arayanlara Müjde: Başladı!

Yaz sıcaklarının tüm yurdu etkisi altına aldığı bugünlerde, hem serinlemek hem de zihinsel bir kaçış noktası bulmak isteyenler için Türkiye’nin dört bir yanında büyük bir sanat hareketi başladı. İstanbul’un kalabalık sokaklarından Mardin’in tarihi taş duvarlarına, Bodrum’un esintisinden Karadeniz’in hırçın coğrafyasına uzanan bu dev rota, doğayla ve insanla yeniden bağ kurmanın en estetik yolunu sunuyor. Sanatçılar bu kez sadece tuval üzerine boya sürmüyor; toprağın feryadını, değişen iklimi, yerel ekolojiyi ve insanlığın dönüşümünü eserlerine taşıyor.

İstanbul’un Sanat Duraklarında Küresel Mesajlar

İstanbul, bu sezon hem yerel hem de uluslararası düzeyde çok güçlü sergilere ev sahipliği yapıyor. Piyalepaşa Pi Artworks’te sergilenen Erdal Duman’ın interaktif çalışması, toplumsal gerilimleri ve yıkımla gelen dayanışmayı masaya yatırıyor. Karaköy’deki Eski Posta Han ise Taner Ceylan’ın küratörlüğündeki natürmort seçkisiyle fani dünyamızı sorgulatıyor. Haliç sahilindeki tarihi Bulgar Kilisesi ise Türkiye ile Bulgaristan arasında sınırları aşan bir dostluk köprüsü kuruyor. En çok dikkat çeken etkinliklerden biri de Sakıp Sabancı Müzesi’nde kapılarını açmaya hazırlanan efsanevi sanatçı Yoko Ono’nun retrospektifi olacak. Sanatseverler, küresel sorunlara şiirsel ve çarpıcı çözümler sunan bu dev sergi için gün sayıyor.

Toprağın ve Doğanın Dilinden Konuşan Eserler

Tarım alanlarının ve yerel ekolojinin büyük bir dönüşüm geçirdiği günümüzde, sanatçılar da yönünü toprağa çevirdi. Datça’da Fulya Obay’ın bölgenin özgün florasından ilham alarak hazırladığı suluboya çalışmaları, Akdeniz’in kırılgan ekosistemine dikkat çekiyor. Benzer şekilde Ordu Taşbaşı Sanat Alanı’nda Burcu Perçin, insan ile doğa arasındaki yıkıcı ilişkiyi ve metruk yapıların doğa tarafından geri alınmasını çarpıcı görsellerle gözler önüne seriyor. Ekolojik dengenin bozulduğu bu dönemde, sanatın sunduğu bu yeşil perspektif sadece estetik bir zevk değil, aynı zamanda ciddi bir toplumsal uyarı niteliği taşıyor.

Mardin’den İzmir’e Uzanan Kültür Köprüsü

Tarihi zenginliğiyle büyüleyen Mardin, 7. Bienal kapsamında 20 ülkeden gelen onlarca sanatçıyı ağırlamaya devam ediyor. Dara Antik Kenti ve Deyrülzafaran Manastırı gibi mistik mekanlar, çağdaş sanatın sıra dışı diliyle birleşerek ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatıyor. Ege tarafında ise İzmir Arkas Sanat, modern rengin öncülerinden Delaunay çiftinin dünyaca ünlü eserlerini Centre Pompidou koleksiyonundan şehre taşıyarak büyük bir kültürel iş birliğine imza atıyor. Yaz boyunca sürecek bu sergiler, hem yerel turizmi canlandırıyor hem de bunaltıcı sıcaklarda vatandaşlara serin birer sığınak oluyor.

Kaynak: Hürriyet

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir