Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Malatya’nın Battalgazi ilçesinde saat 06.20’de 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntıyı değerlendiren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve AFAD Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin kaynaklandığı faya ve bölgedeki sismik hareketliliğe dair önemli açıklamalarda bulundu.
“Tetiklenmiş Bir Deprem Olduğunu Söyleyebiliriz”
Ulusal ve uluslararası sismoloji merkezlerinden elde edilen verileri paylaşan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin sol yanal bileşenli oblik bir faydan kaynaklandığını belirtti. İlk incelemelere göre sarsıntının Uluova-Yeşilyurt Fay Zonu üzerinde gerçekleştiğini vurgulayan Sözbilir, depremin konum olarak 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin yüzey kırıklarının kuzey-kuzeydoğu ucunda yer aldığını, bu durumun da sarsıntının tetiklenmiş bir deprem olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Bölgede Yeni Depremler Tekrarlanabilir mi?
Depremin merkez üssü olan Yeşilyurt ile Kale arasındaki sahada çok sayıda fay parçasının yer olduğuna dikkat çeken Sözbilir, bu hat üzerindeki çalışmaların devam edeceğini açıkladı. Prof. Dr. Ercan Aksoy ve Dr. Serap Çolak Erol’un yürütücülüğünü üstlendiği TÜBİTAK-KAMAG ile AFAD-UDAP projeleri kapsamında, Elazığ Fırat Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden oluşan uzman bir ekiple sahaya ineceklerini belirtti. Sözbilir, bugüne kadar yapılan araştırmaların Kale-Yeşilyurt hattında geçmişte yüzey faylanması oluşturan depremlerin meydana geldiğini kanıtladığını, bu nedenle bölgede benzer büyüklükte sarsıntıların tekrarlanma olasılığının bulunduğunu öngördüklerini kaydetti.
Kaynak: Hürriyet






