MENÜ
22 Haziran 2026 Pazartesi
DOLAR 46,4720 ▲ %0,03
EURO 53,2873 ▼ %0,08
ALTIN 6.237,81 ▲ %0,52

LGS Takvimi Sürpriz Kararla Değişti! Okullar Cuma Günü Tatil mi?

Milyonlarca öğrencinin hayallerine giden yolda kritik bir eşik olan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav takviminde, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sürpriz bir değişiklik kararı geldi. Daha önce 14 Haziran Pazar günü yapılacağı duyurulan merkezi sınavın tarihi, öğrencilerin ve velilerin merakını uyandıran bir gerekçeyle bir gün öne çekildi. Bu kararın detayları ve öğrenci ile öğretmenleri doğrudan ilgilendiren önemli bir tatil müjdesi de beraberinde duyuruldu. Ankara kulislerinde konuşulan bu yeni düzenleme, sınav öncesi hazırlık süreçlerini yakından ilgilendiriyor.

Takvim Değişikliğinin Perde Arkası: Dünya Kupası Etkisi

Milli Eğitim Bakanlığı, LGS kapsamındaki merkezi sınav için ilk olarak 14 Haziran 2026 Pazar gününü işaret etmişti. Ancak, uluslararası spor takviminden gelen beklenmedik bir gelişme, bu planları değiştirdi. Açıklanan 2026 FIFA Dünya Kupası maç takviminde, A Millî Futbol Takımımızın Avustralya ile oynayacağı müsabaka, tam da aynı gün, yani 14 Haziran’da, Türkiye saatiyle sabah 07.00’de denk geldi. Bakanlık, bu maçın ardından ülke genelinde yaşanabilecek olası kutlama etkinliklerinin getireceği hareketlilik, yüksek ses ve trafik yoğunluğu gibi durumları masaya yatırdı. Bu tür dışsal faktörlerin, öğrencilerin sınav anındaki odaklanma kapasitelerini ve sınav uygulamasının sağlıklı bir biçimde yürütülmesini olumsuz etkileyebileceği değerlendirildi. Öğrencilerin uzun süredir devam eden emeklerinin karşılığını en iyi koşullarda alması adına bu önleyici adımın atıldığı belirtiliyor.

LGS Artık 13 Haziran Cumartesi Günü

Tüm bu değerlendirmeler ışığında, 2026 yılı LGS merkezi sınavının, takvimde bir günlük kaydırmayla 13 Haziran 2026 Cumartesi günü yapılması kararlaştırıldı. Öğrencilerin ve velilerin akıllarındaki “Saatler de değişti mi?” sorusuna da açıklık getirildi: Merkezî sınavda yer alan oturum saatlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Birinci oturum olan Sözel Bölüm yine saat 09.30’da başlayacakken, ikinci oturum olan Sayısal Bölüm ise saat 11.30’da başlayacak. Bu durum, öğrencilerin sınav rutinine alışkın olduğu saatlerde herhangi bir farklılık olmayacağı anlamına geliyor, bu da adaptasyon sürecini kolaylaştıracaktır.

Sınav Öncesi Özel Hazırlık: Okullar Tatil, Öğretmenler İdari İzinli

Milli Eğitim Bakanlığı, sınav günü kadar sınav öncesi hazırlık sürecine de büyük önem veriyor. Öğrencilerin sınav öncesi süreçlerden herhangi bir olumsuz etkilenmemesi ve sınavın gerçekleşeceği okul ve kurumlarda fiziki hazırlıkların eksiksiz tamamlanabilmesi amacıyla kritik bir karar daha alındı. 12 Haziran 2026 Cuma günü, örgün eğitim kurumlarında eğitim öğretime 1 gün süreyle ara verilecek. Bu karar, hem öğrencilere sınav öncesi son bir dinlenme ve tekrar fırsatı sunacak hem de okulların sınav için hazır hale getirilmesine olanak tanıyacak. Dahası, bu tarihte görevli öğretmenler de 1 gün süreyle idari izinli sayılacak. Bu düzenleme, hem sınav güvenliğini artırmaya yönelik bir adım hem de öğretmenlerin yoğun sınav mesaisi öncesinde nefes almasını sağlayacak bir detay olarak öne çıkıyor.

Bakanlık’tan Öğrencilere Mesaj: Titizlikle Takip Ediyoruz

Bakanlık yetkilileri, sınava girecek tüm öğrencilerin emek ve gayretlerinin karşılığını en sağlıklı ve güvenli koşullarda alabilmeleri için sürecin titizlikle yürütüldüğünün altını çizdi. Yapılan bu değişikliklerin, öğrencilerin sınav performansını en üst düzeyde tutma ve olası aksaklıkları minimize etme hedefiyle alındığı vurgulandı. Sınav maratonunun son virajına giren milyonlarca öğrenciye şimdiden başarı dilekleri iletildi. Velilerin de bu süreçte çocuklarına moral ve motivasyon desteği vermelerinin önemine değinildi. Ankara’dan gelen bu haber, sınav öncesi son hazırlıklarını yapan öğrenci ve veliler için önemli bir rehber niteliği taşıyor.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir