Porsuk Kıyısında İsyan Ettiren Manzara
Eskişehir’de bayram tatilinin ve sıcak havaların tadını çıkarmak isteyen binlerce vatandaş, şehrin simgesi haline gelen yeşil alanlara ve Porsuk Çayı kıyılarına akın etti. Özellikle Kızılyer mevkiinde yer alan mesire ve yürüyüş yolları, sandalyesini ve yiyeceğini alıp doğayla baş başa kalmak isteyenlerin ilk tercihi oldu. Ancak tatil havasıyla dolup taşan bu yeşil alanlarda ortaya çıkan kirlilik manzaraları, çevre duyarlılığına dair ciddi tartışmaları beraberinde getirdi.
Çöp Kutuları Sadece Üç Metre Uzaklıkta
Doğanın keyfini sürmek için bölgeye gelen bazı kişilerin, tükettikleri yiyecek ve içeceklerin ambalajlarını, çekirdek kabuklarını ve plastik atıklarını doğrudan çimenlerin üzerine bırakarak ayrılması büyük tepki topladı. İşin en düşündürücü yanı ise, çevre kirliliğine yol açan bu noktaların sadece üç metre ilerisinde belediyeye ait çöp kovalarının bulunması oldu. Çöpünü birkaç adım ötedeki kutuya atmak yerine olduğu yere bırakanların vurdumduymazlığı, parkı kullanan diğer vatandaşları hayal kırıklığına uğrattı.
“Eskişehir’e Bu Manzaralar Yakışmıyor”
Çevre kirliliğine şahit olan bölge sakinleri, Eskişehir’in temiz ve modern kent imajına sahip olduğunu hatırlatarak duruma tepki gösterdi. Piknik yapmak için aynı alanı paylaşan duyarlı vatandaşlar, “Burası hepimizin ortak yaşam alanı. Güzel bir havada nefes almak için geliyoruz ama başkalarının bıraktığı çöpler yüzünden adım atacak yer kalmıyor. Yanı başımızda çöp kutusu varken atıkların yerlere saçılması tamamen saygısızlık” diyerek sitem etti.
Sosyal Bilinç ve Denetim Çağrısı
Uzmanlar, kentsel dönüşümle birlikte modern park ve bahçelerin sayısının artmasının tek başına yeterli olmadığını, bu alanların korunması için toplumsal bir bilincin de gelişmesi gerektiğini vurguluyor. Eskişehir’in yeşil alanlarında yaşanan bu çevre sorununun önüne geçilmesi için yerel yönetimlerin denetimleri sıklaştırması ve cezai yaptırımların kararlılıkla uygulanması talep ediliyor. Aksi takdirde, kentin en değerli sosyal alanlarının kısa sürede tahrip olmasından endişe duyuluyor.
Kaynak: Eskisehir






