Atina Hattında AKYA ve ATMACA Alarmı
Denizkurdu-2/2026 tatbikatı, Türk Deniz Kuvvetleri’nin gövde gösterisine sahne olurken, geliştirilen milli savunma teknolojileri uluslararası alanda geniş yankı uyandırdı. Özellikle komşu Yunanistan’ın askeri analiz platformları, Türk savaş gemileri ve denizaltılarının gerçekleştirdiği başarılı atışları yakından takip ediyor. Roketsan ve savunma sanayii ortaklığıyla üretilen yeni nesil mühimmatlar, tatbikatta sergilenen performansla Ege ve Doğu Akdeniz’deki askeri dengeleri yeniden şekillendiriyor.
Tatbikatın en çok konuşulan anı, Preveze sınıfı TCG Sakarya denizaltısının gerçekleştirdiği AKYA ağır torpido atışı oldu. Yaklaşık 10 kilometre mesafedeki hedef gemiyi tek bir vuruşla ortadan kaldıran yerli torpido, yabancı askeri uzmanların dikkatini çekti. Yunanistan merkezli savunma sitesi OnAlert, Türkiye’nin bu hamlesini manşetlerine taşıdı. AKYA torpidosu, daha önce dışa bağımlı olunan Alman DM2A4 ve ABD yapımı Mk46 sistemlerinin yerini alarak Türk denizaltı filosunun bağımsız harekat kabiliyetini zirveye taşıyor.
Deniz üstünde ise TCG Burgazada korvetinden ateşlenen ATMACA güdümlü gemisavar füzesi, 102 kilometrelik rekor menzildeki hedefi tam isabetle imha etti. Doğu Akdeniz’de bugüne kadar kaydedilen bu en uzun menzilli başarılı atış, Türk donanmasının caydırıcılık sınırlarını ne kadar ileriye taşıdığını kanıtlar nitelikte.
Kamikaze Deniz Araçları Sahada
Tatbikatta sadece geleneksel füze ve torpidolar değil, geleceğin insansız savaş konseptleri de test edildi. Saatte 45 kilometre hıza ulaşan yerli kamikaze insansız deniz aracı PİRANA, 3,5 kilometre uzaklıktaki su üstü unsurunu başarıyla etkisiz hale getirdi. Aynı zamanda, 555 km/s hızla hareket eden hava hedeflerine karşı geliştirilen HİSAR-D hava savunma füzesi de testi başarıyla tamamladı. Donanmanın konvansiyonel savaş gemileri ile sürü insansız deniz araçlarını entegre etme stratejisi, modern deniz savaşı doktrinlerini kökten değiştiriyor.
MUGEM Uçak Gemisi İçin Tarih Verildi
Ege’deki askeri dengeleri uzun vadede tamamen değiştirmesi beklenen yerli uçak gemisi projesi MUGEM de komşunun radarında. Yunan basınında çıkan analizlere göre, Türkiye’nin kendi imkanlarıyla inşa ettiği yeni nesil uçak gemisinin Eylül 2027’de denize indirilmesi planlanıyor. Tamamen milli mühendislik gücüyle tasarlanan bu dev projeler, Türkiye’nin mavi vatandaki egemenlik iddiasını pekiştirirken, bölgedeki tüm stratejik hesapların yeniden yapılmasını zorunlu kılıyor.
Kaynak: Hürriyet






