Stratejik Sektörlerde Çok Yönlü Mutabakat
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis, diplomatik ve ekonomik bağları güçlendirmek amacıyla Kazakistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Çarşamba günü başlayacak olan bu program, Rum kesimi açısından Orta Asya’da atılan en kapsamlı adımlardan biri olarak nitelendiriliyor. Hristodulidis’e ziyaretinde kabinedeki kilit isimler ve geniş bir iş insanı heyeti eşlik edecek. İki ülke arasındaki ilişkilerde milat sayılabilecek bu ziyaret için yarın gerçekleştirilecek ilk direkt uçuş, ulaşım ve lojistik açısından da yeni bir kapı aralayacak.
Rum Hükümet Sözcü Yardımcısı Yiannis Antoniou’nun yaptığı açıklamaya göre, Hristodulidis’in Kazakistan’a yapacağı bu ilk resmi ziyaret, bölgedeki siyasi dengelerin yeniden şekillenmesi açısından stratejik öneme sahip. Görüşmelerin ana odağında Astana ile ikili ilişkilerin kurumsal bir zemine oturtulması ve yeni iş birliği alanlarının keşfedilmesi bulunuyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile gerçekleştirilecek baş başa görüşme, ardından heyetler arası genişletilmiş toplantılarla desteklenecek.
Ziyaretin en somut çıktıları, imzalanacak olan geniş kapsamlı mutabakat zabıtları olacak. Yükseköğretimden bilimsel araştırmalara, kültürden spora kadar pek çok farklı branşta ortaklık protokolleri imzalanması planlanıyor. Özellikle siber güvenlik, bilgi teknolojileri ve e-devlet uygulamaları konularında yapılacak iş birlikleri, her iki ülkenin dijital dönüşüm süreçlerine katkı sunmayı hedefliyor. Bu anlaşmalar, iki ülke arasındaki bürokratik engellerin kaldırılması ve veri paylaşımı konusunda yeni bir dönemin başlangıcı olacak.
Programın en dikkat çekici kısımlarından biri de Kıbrıs-Kazakistan İş Forumu olacak. Rum lider, burada yapacağı konuşma ile Kazak yatırımcıları Rum kesimine davet ederken, kendi iş insanları için de Orta Asya pazarında yeni fırsat kollayacak. Ayrıca, GKRY’nin Astana Büyükelçiliği’nin açılışı ile diplomatik ilişkiler kalıcı bir temsil düzeyine taşınacak. Ziyaretin sonunda Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev tarafından Hristodulidis’e verilecek olan ‘Devlet Dostluk Nişanı’, iki yönetim arasındaki yakınlaşmanın sembolü olarak görülüyor.
Kazakistan’ın daha önce Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) temsilcilerini ağırlamış olması, bu ziyareti bölgesel diplomasi açısından daha da ilginç kılıyor. Astana’nın bu çok boyutlu dış politika izlemesi, uluslararası platformlarda yakından takip ediliyor. Yapılan bu temasların, bölgedeki ticari hacmi nasıl etkileyeceği ise şimdiden merak konusu oldu.
Kaynak: Hürriyet






