Türkiye ve Azerbaycan arasındaki sarsılmaz bağlar, Kapadokya’nın büyüleyici atmosferinde bir kez daha gözler önüne serildi. Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, EkoAvrasya Vakfı ve Türk Dünyası Sivil Toplum İş Birliği Derneği (TÜRKSİT) ortaklığıyla düzenlenen özel sergi, Avanos’ta kapılarını ziyaretçilere açtı. Bölge halkının ve turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bu etkinlik, iki devletin tarih boyunca süregelen kader ortaklığını dijital ve görsel hafızayla yeniden canlandırdı.
Programa Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Dr. Fuzuli Majidli başta olmak üzere, Avanos Kaymakamı Osman Bilici, EkoAvrasya Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Hikmet Eren, TÜRKSİT Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kurnaz ve çok sayıda davetli katılım sağladı. Açılış töreninde yapılan konuşmalar, kardeşlik ilişkilerinin sadece diplomatik düzeyde değil, halklar arasında da ne denli derin olduğunu bir kez daha kanıtladı.
“Tek Millet İki Devlet” Ülküsü Görsellerle Anlatıldı
Serginin açılışında söz alan Müsteşar Dr. Fuzuli Majidli, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin stratejik bir ortaklığın ötesinde, özden gelen bir kardeşlik olduğunu belirtti. Majidli, Azerbaycan’ın Umum Milli Lideri Haydar Aliyev’in vizyonuna dikkat çekerek, bu sergilenen karelerin her birinin iki ülkenin ortak sevincini ve kederini temsil eden birer nişane olduğunu vurguladı. Aliyev’in mirasının bugün iki devletin yolunu aydınlatmaya devam ettiğini belirten Majidli, Kapadokya’nın bu anlamlı buluşma için seçilmiş olmasının kültürel bağları daha da güçlendirdiğini ifade etti.
Avanos Kaymakamı Osman Bilici ise konuşmasında, bu tür organizasyonların ortak kültürel hafızayı diri tutmak adına kritik önem taşıdığını söyledi. Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesinin Türk dünyasının kalbinde her zaman ayrı bir yere sahip olduğunu hatırlatan Bilici, bu sürecin minnetle yad edildiğini aktardı. Sergide yer alan fotoğraflar, Azerbaycan’ın yakın tarihine ışık tutarken, Türkiye ile kurulan köprülerin tarihsel derinliğini de gözler önüne serdi.
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar sergi alanını gezerek eserleri yakından inceledi. Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği etkinlikte, iki ülke arasındaki stratejik ve gönülden bağların gelecekte de artarak devam edeceği mesajı verildi. Sergi, bölgedeki kültürel turizme hareketlilik kazandırırken, kardeşlik ruhunu görsel bir şölenle taçlandırdı.
Kaynak: Nevsehirkent Haber






