MENÜ
25 Haziran 2026 Perşembe
DOLAR 46,5169 ▲ %0,02
EURO 53,0560 ▲ %0,37
ALTIN 6.012,35 ▲ %0,54

Venezuela ve Kayseri Pınarbaşı’nda Deprem Hareketliliği

Venezuela’da 7,5 Büyüklüğünde Çifte Deprem

Güney Amerika ülkesi Venezuela, 25 Haziran 2026 tarihinde 39 saniye arayla meydana gelen 7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki iki şiddetli depremle sarsıldı. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) tarafından paylaşılan verilere göre, ilk sarsıntı Yaracuy eyaletine bağlı Yumare kentinin 23 kilometre güneydoğusunda, yerin 10 kilometre derinliğinde kaydedildi. Bu depremden yalnızca saniyeler sonra San Felipe kenti yakınlarında 21,9 kilometre derinlikte 7,2 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntı daha yaşandı.

Can Kaybı 164’e Yükseldi

Sığ odaklı gerçekleşen depremler nedeniyle bölgedeki yerleşim yerlerinde ağır hasar meydana geldi. İlk belirlemelere göre en az 164 kişinin yaşamını yitirdiği, 1000’den fazla kişinin ise yaralandığı açıklandı. Enkaz altında arama kurtarma çalışmaları devam ederken, can kaybının artmasından endişe ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yayımladığı taziye mesajıyla Venezuela halkına geçmiş olsun dileklerini iletti. Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, yaşanan sarsıntıları ‘çift deprem’ (doublet earthquake) olarak nitelendirerek, fay hatlarının kesişim noktasındaki risklere dikkat çekti.

Kayseri Pınarbaşı’nda Art Arda İki Sarsıntı

Aynı gün Türkiye’de de yerel ölçekli sismik hareketlilik gözlendi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde gün içerisinde iki farklı deprem meydana geldi. İlk sarsıntı saat 01.56’da Yukarıburandere Mahallesi merkezli olarak 2,4 büyüklüğünde kaydedildi. İkinci sarsıntı ise saat 12.55’te Aşağıborandere Mahallesi’nde 1,8 büyüklüğünde gerçekleşti. Her iki depremde de herhangi bir can veya mal kaybı bildirilmedi.

Kaynak: Kayseri Olay

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir