Gön Han 1400 Metrekarelik Alanda Yeniden Hayat Buluyor
Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kayseri’nin tarihi miraslarından 525 yıllık Gön Han’daki restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarında son aşamaya gelindiğini açıkladı. Yaklaşık 4 yıldır süren titiz restorasyon sürecinin ardından tarihi yapının bir ay içinde vatandaşların hizmetine açılması planlanıyor.
Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, ilçenin merkezinde konumlanan tarihi hanın canlandırılması amacıyla yürütülen projeyi yerinde inceledi. Toplamda 1400 metrekarelik bir alanı kaplayan Gön Han’da, dört yıllık çalışma boyunca binlerce kamyon hafriyat temizlenerek yapının orijinal zeminine ulaşıldı.
Tarihi yapının aslına uygun şekilde ayağa kaldırıldığını belirten Palancıoğlu, çalışmalar kapsamında ferforje korkulukların montajının tamamlandığını bildirdi. Ziyaretçiler için üst katta gölgelikli oturma alanları ve sedirlerin yer alacağı sosyal mekanlar oluşturuldu.
Depremde Çöken Tarihi Taş Doku Gün Yüzüne Çıkarıldı
Gön Han’ın geçmişte üstünün kapalı olduğunu, ancak 1940’lı yıllarda meydana gelen depremin ardından çökerek atıl duruma düştüğünü ifade eden Belediye Başkanı Palancıoğlu, yürütülen hassas çalışmalarla tarihi taş dokunun korunduğunu vurguladı.
Toprak altında kalan odaların titizlikle temizlendiğini aktaran Palancıoğlu, gün yüzüne çıkarılan bu alanlarda sergiler, kültürel programlar, söyleşiler ve sosyal etkinlikler düzenleneceğini belirtti. Tarihi yapının aslına uygun şekilde dönüştürülen bölümleriyle Kayseri turizmine kazandırılması hedefleniyor.
Kayseri Gön Han Ne Zaman Açılacak?
Çalışmaların tamamlanması için yaklaşık bir aylık bir sürenin kaldığını duyuran Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, açılış töreninin Kayserililerin katılımıyla gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: Kayseri Olay






