Tarihi Yapı Yabani Otların Arasında Kayboldu
Kayseri’nin Melikgazi ilçesi Hunat Mahallesi’nde yer alan 14. yüzyıl mirası Sırçalı Kümbet, bakımsızlık ve çevre kirliliği nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Merkez Endüstri Meslek Lisesi bahçesinde, döküm atölyesinin hemen önünde bulunan tarihi yapı, çevresini ve çatısını saran yabani otlar nedeniyle adeta kaderine terk edildi. Yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılması beklenen kümbetin içler acısı hali, çevre sakinlerinin ve kültür meraklılarının tepkisini çekiyor.
Kurumlara Temizlik ve Restorasyon Çağrısı
Anadolu mirasının önemli örneklerinden biri olan ve Alaeddin Eretna’nın babası Cafer Bey’e ait olduğu bilinen Sırçalı Kümbet, kentin turizm hedefleriyle zıt bir görüntü sergiliyor. Vatandaşlar, okul yönetimi ve yerel belediye ekiplerinin koordineli bir şekilde bölgede temizlik çalışması yapması gerektiğini savunuyor. Sosyal medyada gündeme gelen görüntülerde, yapının çatısında bile otların çıkması ve bahçenin düzensizliği dikkat çekerken; yetkililerin bu tarihi eseri koruma altına alarak turizme kazandırması talep ediliyor.
Sırçalı Kümbet’in Tarihi Önemi
14. yüzyılın ikinci çeyreğinde inşa edilen Sırçalı Kümbet, düzgün kesme taş işçiliği ve geçmişte üzerinde bulunduğu tahmin edilen çini süslemeleriyle biliniyor. Bölgedeki en önemli tarihi değerlerden biri olan yapıt, bakımsızlık nedeniyle estetik ve yapısal özelliklerini kaybetme riski yaşıyor. Çevre sakinleri, itfaiye veya belediye ekiplerinin müdahalesiyle yapının üzerindeki bitki örtüsünün temizlenmesini ve alanın düzenlenmesini bekliyor.
Kaynak: Kayseri Olay





