Uyuşturucu Kaçakçılığı ile Mücadelede Kararlı Adımlar
Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Muhafaza ekiplerinin sınır kapılarında ve gümrüklü sahalarda yürüttüğü operasyonlar kapsamında son 3,5 yılda toplam 108,7 ton uyuşturucu madde ele geçirdiğini açıkladı. 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, yasadışı ticaret ağlarına yönelik operasyonel faaliyetlerin kesintisiz sürdüğü vurgulandı.
Bakanlık bünyesindeki Gümrükler Muhafaza Teşkilatı; deneyimli kadrosu, istihbarat ağı ve risk analizine dayanan çalışma prensipleriyle uyuşturucu sevkiyatlarını engellemeye devam ediyor. Sınır güvenliğini korumayı ve toplumsal sağlığı güvence altına almayı hedefleyen teşkilat, operasyonel gücünü artırmak amacıyla tüm Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat müdürlükleri bünyesinde özel yetkilendirilmiş “Narkokim” ekipleri görevlendiriyor. Ayrıca ele geçirilen maddelerin analiz süreçlerini hızlandırmak ve soruşturmalara bilimsel katkı sunmak amacıyla 2020 yılında kurulan Gümrükler Muhafaza Kriminal Laboratuvar Müdürlüğü de teknik altyapısıyla çalışmalara destek sağlıyor.
Yıllara Göre Ele Geçirilen Uyuşturucu Miktarları
Gümrükler Muhafaza ekiplerinin risk analizleri ve teknolojik imkanları kullanarak gerçekleştirdiği operasyonların yıllara göre dağılımı ve mali değerleri paylaşıldı. Bu verilere göre, 2023 yılında düzenlenen 727 operasyonda 5,5 milyar Türk Lirası piyasa değerine sahip 11 ton 976 kilogram uyuşturucu maddeye el konuldu. Mücadele dozunun arttığı 2024 yılında ise gerçekleştirilen 1362 operasyon neticesinde, piyasa değeri 30,5 milyar Türk Lirası olan 24 ton 313 kilogram uyuşturucu madde yakalandı.
Teşkilatın etkin müdahale yeteneği 2025 yılında da yükselişini sürdürdü. Bu dönemde icra edilen 934 operasyonda, toplam değeri 44,9 milyar Türk Lirası olan 35 ton 995 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi. 2026 yılının ilk 6 aylık döneminde ise Gümrük Muhafaza birimlerince yürütülen 407 operasyon kapsamında, 38,3 milyar Türk Lirası değerinde 36 ton 403 kilogram uyuşturucu madde sınır kapılarında bloke edildi.
3 Bin 430 Operasyonla Zehir Tacirlerine Ağır Darbe
2023 yılı başından günümüze kadar geçen sürede gerçekleştirilen toplam 3 bin 430 operasyon sonucunda gümrük muhafaza memurları, toplam piyasa değeri 119 milyar 153 milyon Türk Lirası olan 108,7 ton uyuşturucu maddenin yurda girişini engelledi. Ticaret Bakanlığı, elde edilen bu yüksek yakalama oranlarının sınır hatlarındaki denetimlerin başarısını ve uyuşturucu ticaretine karşı sergilenen tavizsiz duruşu kanıtladığını belirtti.
Kaynak: Hürriyet





