Ziyarete Açılan Müze ve Ören Yerleri Listesi
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye genelindeki seçili müze ve ören yerlerinin kapılarını gece saatlerinde de ziyaretçilere açma kararı aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile 2026 yılı gece müzeciliği sezonunun resmen başladığını duyurdu. 1 Haziran ile 1 Ekim tarihleri arasında uygulanacak olan bu sistem, kültürel mirası günün her saatinde ulaşılabilir kılmayı hedefliyor.
Geçtiğimiz yıl yoğun ilgi gören ve 1 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan uygulama, bu sene de Türkiye’nin en popüler turistik noktalarını kapsıyor. Yaz aylarının yüksek sıcaklıkları göz önüne alındığında, yerli ve yabancı turistlerin tarihi alanları daha konforlu bir ortamda gezmesine olanak sağlayan bu adım, turizm gelirlerini artırma stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Yeni sezon planlamasına göre, gece müzeciliği toplamda 11 müze ve 9 ören yerinde hayata geçirilecek. Bu kapsamda İstanbul’da Galata Kulesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi akşam saatlerinde ziyaretçi kabul edecek. Ege ve Akdeniz hattında ise Efes, Side, Patara, Aspendos, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ve Marmaris Müzesi gibi kritik noktalar listede yer alıyor.
Anadolu’nun iç kısımlarında ve doğusunda ise Nemrut Ören Yeri, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, Şanlıurfa Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi gece boyunca açık kalacak. Ayrıca Kapadokya’nın önemli duraklarından Derinkuyu Yeraltı Şehri ile Hierapolis Ören Yeri de gece ışıklandırmasıyla ziyaretçilerini ağırlayacak.
Ziyaret şartları ve ücretlendirme detayları da netleşti. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip olan ve geçerli bir Müzekart sahibi bulunan vatandaşlar, Müzekart geçiş haklarının üzerine 200 TL ödeyerek bu alanlara saat 19.00’dan itibaren giriş yapabilecek. Bitlis’te bulunan Ahlat Selçuklu Mezarlığı ise bu kapsamın dışında tutularak ziyaretçilere tamamen ücretsiz olarak hizmet vermeye devam edecek. Uygulama, belirtilen lokasyonlarda Ekim ayının başına kadar sürecek.
Kaynak: Hürriyet






