MENÜ
04 Haziran 2026 Perşembe
DOLAR 45,9789 ▲ %0,02
EURO 53,5324 ▲ %0,31
ALTIN 6.613,72 ▲ %0,91

Marmara’da Fırtına Alarmı: Feribot Seferlerine Engel!

Marmara Denizi’nde Doğa Direnişi: Seferler İptal

Marmara Denizi, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tabiatın hırçın yüzüyle karşı karşıya kaldı. Bölgeyi etkisi altına alan şiddetli rüzgar ve dev dalgalar, ulaşım ağında ciddi aksamalara yol açtı. Gestaş AŞ tarafından yapılan resmi açıklamada, denizin öfkesinin seyir güvenliğini tehdit ettiği vurgulanarak sabah saatlerindeki kritik seferlerin durdurulduğu duyuruldu. Bu durum, sadece bir ulaşım kesintisi değil, aynı zamanda değişen iklim koşullarının Marmara gibi dar ve derinliği değişken su yollarında yarattığı baskının bir göstergesi.

Hangi Seferler İptal Edildi? İşte Liste

Gestaş AŞ’nin verilerine göre, bugün Avşa’dan saat 06.00 ve 13.00, Marmara’dan saat 06.45, Balıklı’dan saat 07.45 ve 12.00, Erdek’ten ise saat 11.00’de kalkması planlanan tüm seferler iptal edildi. Denizdeki görüş mesafesinin düşmesi ve dalga boyunun feribotların stabilizasyonunu bozacak düzeye ulaşması, kaptanların ve liman başkanlığının teyakkuza geçmesine neden oldu. Özellikle Erdek ve adalar hattında etkili olan lodosun, deniz yüzeyindeki akıntıları hızlandırarak yanaşma manevralarını imkansız hale getirdiği bildiriliyor.

Öğleden Sonra İçin Kritik Gözlem Süreci

Hava şartlarının öğle saatlerinden itibaren bir nebze olsun yumuşaması bekleniyor. Planlamalara göre Marmara’dan saat 16.00 ve 21.15, Avşa’dan saat 16.45, Balıklı’dan saat 17.45 ve 20.15, Erdek’ten ise saat 19.15’teki seferlerin yapılması öngörülüyor. Ancak deniz ulaşımında son sözü her zaman doğa söylüyor. Meteorolojik veriler, rüzgar hızının anlık değişimler gösterebileceğini işaret ederken, yolcuların limanlara gitmeden önce güncel durumu kontrol etmeleri hayati önem taşıyor.

Bilimsel Gerçek: Marmara Neden Bu Kadar Hareketli?

Marmara Denizi, coğrafi yapısı gereği bir iç deniz olsa da İstanbul ve Çanakkale Boğazları arasındaki hava koridorunun tam merkezinde yer alıyor. Kuzeyden gelen soğuk hava dalgaları ile güneyden yükselen sıcak hava kütlelerinin çarpışma noktası olan bu bölge, ‘mikroklima’ etkileriyle aniden sertleşen fırtınalara gebe kalıyor. Bilim insanları, deniz suyu sıcaklıklarındaki artışın atmosferik dengesizliği tetiklediğini ve eskiden sadece kış aylarında gördüğümüz bu sert hava olaylarının artık geçiş mevsimlerinde de baskın hale geldiğini belirtiyor. Yeşil bülten olarak uyarıyoruz: Tabiatın ritmi değişiyor ve biz bu yeni düzene ayak uydurmak zorundayız. Marmara’daki bu dalgalanma, sadece bir fırtınanın değil, ekosistemin verdiği bir mesajın parçasıdır.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir