Kocaeli’nin İzmit ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Ali Arslan, evinin bahçesinde beslediği tavukların yumurtalarının sürekli kaybolması üzerine dedektif gibi iz sürdü. Günlerce ne olduğunu anlayamayan ve emeğinin çalınmasından dert yanan Arslan, çareyi bahçeye yüksek çözünürlüklü güvenlik kamerası taktırmakta buldu. Görüntüleri incelediğinde ise gözlerine inanamadı. Çünkü hırsız ne bir insan ne de bilinen bir yırtıcıydı. Kümesin gizemli hırsızı, gökyüzünün en zeki kuşlarından biri olan kargaydı.
Kadıköy Mahallesi Ziya Gökalp Caddesi’ndeki evinde kendi bütçesine katkı sağlamak ve doğal beslenmek amacıyla tavuk yetiştiren Ali Arslan, yaklaşık bir aydır kümesinden tek bir yumurta bile alamıyordu. Tavukların yumurtlama dönemindeki seslerini duymasına rağmen her seferinde follukların boş kalması, emekli öğretmeni harekete geçirdi. Tavukların gıdaklama sesini duyduğunu ancak ortada yumurta bulamadığını belirten Arslan, iki ayaklı veya dört ayaklı bir hırsızdan şüphelenerek güvenlik önlemlerini artırdı.
Zeki Hırsızın Akılalmaz Planı Kamerada
Bahçeyi görecek şekilde yerleştirilen güvenlik kameralarının kayıtlarını saniye saniye inceleyen Ali Arslan, suçüstü görüntülerini elde etti. Görüntülerde, irice bir karganın kimseler yokken sinsice kümese yaklaştığı, etrafı kolaçan ettikten sonra yumurtayı gagasıyla kavrayıp hızla gözden kaybolduğu görüldü. Hırsızın kimliğini tespit eden ancak polise gidemeyeceğini belirten emekli öğretmen, doğal yaşamın bu zeki üyelerine karşı nasıl bir savunma geliştireceğini şaşırmış durumda.
Doğal Üretim Yapanlar İçin Güvenlik Rehberi
Enflasyonla mücadele etmek ve mutfak masraflarını kısmak için bahçesinde kümes hayvancılığı yapan vatandaşlarımızın bu tür dış etkenlere karşı son derece dikkatli olması gerekiyor. Karga, saksağan gibi zeki kuşlar ile sansar, gelincik ve fare gibi kemirgenler, açıkta bırakılan yumurtaları anında hedef alıyor. Uzmanlar, kümeslerin üstünün tamamen tel örgülerle kapatılmasını ve yumurtlama alanlarının dışarıdan erişilemeyecek şekilde korunaklı tasarlanmasını tavsiye ediyor.
Ali Arslan da geçici bir çözüm olarak tavuklarını tamamen kapalı kümes içerisine hapsetti. Ancak bu durum hayvanların doğal yayılımını engellediği için verimi düşürebiliyor. Kendi gıdasını üretmeye çalışan tüketicilerin, bu tür yabani hayvan engellerini aşmak için otomatik kapanan folluk sistemlerini tercih etmesi en pratik ve kalıcı çözüm olarak öne çıkıyor. Paranızı ve emeğinizi sokakta bulmadınız; bahçenizdeki küçük detayları gözden kaçırmayın ve önleminizi erken alın.
Kaynak: Hürriyet






