MENÜ
02 Haziran 2026 Salı
DOLAR 45,9159 ▲ %0,02
EURO 53,4579 ▲ %0,03
ALTIN 6.624,30 ▲ %0,08

Kocaeli’de Dev Operasyon: Zehir Fabrikası Çöktü

Kocaeli’de emniyet güçlerinin gerçekleştirdiği son zamanların en büyük uyuşturucu operasyonu, illegal bir ticaret ve üretim ağının endüstriyel boyutlarını gözler önüne serdi. Darıca ve Gebze ilçelerinde gerçekleştirilen eş zamanlı baskınlar, sadece bir uyuşturucu yakalaması değil, milyonlarca liralık karanlık bir sanayinin çökertilmesi olarak kayıtlara geçti. Ticari bir analist gözüyle yaklaşıldığında, ele geçirilen üretim araçlarının büyüklüğü, şebekenin nasıl devasa bir lojistik ve imalat şeması kurduğunu ortaya koyuyor.

Zehir Şebekesinde Dev Sanayi Altyapısı

Operasyonun ilk ayağı Darıca’da şüpheli bir TIR’ın durdurulmasıyla başladı. Araçta yapılan aramada 50 koli içerisine gizlenmiş 1 milyon 700 bin adet sentetik ecza hap ele geçirildi. Ancak kolluk kuvvetlerinin analitik takibi burada son bulmadı. Üretim kaynağına yönelen ekipler, Gebze ve Darıca’daki imalathanelere baskın düzenledi. Bu depolarda ele geçirilen 19 adet üretim makinesi ve 264 kilogram ham madde, şebekenin organize kapasitesini gösteriyor. Bu ham maddeyle yaklaşık 3 milyon adet daha hap üretilebileceği hesaplandı. Toplamda 4,7 milyon adet haplık bir kapasiteden bahsediyoruz. Bu rakamlar sıradan bir sokak satıcılığı organizasyonunun çok ötesinde, imalat ve sevkiyat odaklı kaçak bir sanayi altyapısına işaret ediyor.

Toplumsal Maliyetin Önüne Geçildi: Kazancımız Ne?

Peki, bu devasa operasyonun toplumsal ve ekonomik bilançodaki karşılığı ne? Uyuşturucu ticareti, sadece bireysel bir suç değil; iş gücü kaybı, sağlık harcamaları, rehabilitasyon maliyetleri ve asayiş harcamalarıyla kamu bütçesine devasa yükler bindiren bir ekonomik kara deliktir. 4,7 milyon adet sentetik hapın sokaklara sızmasının engellenmesi, milyarlarca liralık dolaylı mali zararın önüne geçilmesi anlamına geliyor. Genç iş gücünün korunması ve kamu kaynaklarının tedavi süreçleri yerine verimli alanlara yönlendirilebilmesi, bu mücadelenin görünmeyen en büyük ekonomik kazancıdır.

Dokuz Şüpheli Adliyede

Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen operasyonda, Kocaeli ve Gaziantep İstihbarat Şube müdürlüklerinin ortak saha çalışması belirleyici oldu. Olayla ilgili gözaltına alınan 9 şüpheliden biri tutuklanırken, diğer 8 zanlının emniyetteki sorgusu devam ediyor. Kocaeli İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, operasyonun önemine dikkat çekerek, binlerce gencin zehirlenmesinin önüne geçildiğini belirtti. Güvenlik güçlerinin organize suç örgütlerine yönelik bu operasyonu, şehir ekonomisini ve toplumsal huzuru baltalayan illegal sermaye akışlarına karşı büyük bir set çekmiş oldu.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir