MENÜ
04 Haziran 2026 Perşembe
DOLAR 45,9873 ▲ %0,02
EURO 53,5303 ▲ %0,27
ALTIN 6.599,81 ▲ %0,70

İYİ Parti’de Kurucu Çatlak: Peş Peşe İstifa Şoku!

Siyasetin matematiği hata affetmez; İYİ Parti’de kurucu irade ile mevcut gerçeklik arasındaki bağ artık onarılamaz bir noktaya geldi.

Partinin kurucu İstanbul İl Başkanı Ersin Beyaz’ın istifası, sadece bir isim değişikliği değil, merkez sağ iddiasıyla yola çıkan bir yapının ideolojik savrulmasının tescilidir. Beyaz, veda mesajında ‘inandığı değerlere hürmetsizlik’ ve ‘beklenen etkinin ortaya konulamaması’ vurgusu yaparak, aslında tabanın uzun süredir fısıldadığı o büyük huzursuzluğu yüksek sesle dile getirdi. 2017 yılındaki o heyecanlı başlangıçtan bugün gelinen noktada, partinin yeni bir vizyon üretmek yerine mevcut hantal yapıyı koruma refleksi, sadık isimleri bile yol ayrımına itmiş durumda.

Kurucu İrade ve Uygulama Arasındaki Büyük Uçurum

Ersin Beyaz’ın istifası sıradan bir görev değişimi olarak okunamaz. İstanbul gibi siyasetin kalbinin attığı bir yerde kurucu başkanlık yapmış bir ismin, ‘temsil ettiğimiz değerler ile mevcut işleyiş arasındaki makas açıldı’ demesi, parti yönetiminin aynaya bakmasını gerektiren bir durumdur. Değişen toplumsal ihtiyaçlara ve vatandaşın beklentilerine cevap vermek yerine, içe kapalı bir siyaset tarzının benimsenmesi, İYİ Parti’nin Türkiye genelindeki gücünü eritmeye devam ediyor.

Beyaz’ın ‘şahsi kanaatim ile siyasi sorumluluğum arasında derin çelişki doğdu’ ifadesi, partideki karar mekanizmalarının tabandan ne kadar koptuğunun en net kanıtıdır. Kurucu isimlerin bu denli sert cümlelerle veda etmesi, parti içindeki ‘istişare eksikliğini’ ve ‘merkezden kopuk yönetim’ anlayışını gün yüzüne çıkarıyor. Bu kopuş, sadece bir istifa mektubundan ibaret değil; bir siyasi projenin temellerinden sarsılmasıdır.

Edirne’den Ankara’ya İstifa Dalgası Yayılıyor

İstanbul’daki bu sarsıntının yankıları dinmeden bir haber de Trakya’dan geldi. İYİ Parti Edirne Merkez İlçe Başkanı İlkay Kuş ve İl Başkan Yardımcısı Bahar Yüknü görevlerinden ayrıldı. Her ne kadar resmi gerekçeler ‘iş yoğunluğu’ ve ‘taşınma’ gibi diplomatik kılıflarla sunulsa da, siyasette bu tür zamanlamalar asla tesadüf değildir. Partinin kurucu isimleri gemiyi birer birer terk ederken, teşkilatlardaki bu kan kaybının ‘çalışmalarımızı içerde sürdüreceğiz’ gibi yumuşatıcı ifadelerle geçiştirilmesi artık kamuoyunda karşılık bulmuyor.

Vatandaş, merkez sağda güçlü bir alternatif ararken, kendi içindeki çelişkileri çözemeyen ve kurucu kadrolarını koruyamayan bir yapının bu güveni nasıl yeniden inşa edeceği büyük bir soru işareti. Siyaset boşluk kabul etmez; İYİ Parti’nin boşalttığı o iddialı alanlar, bugün atılan bu istifa imzalarıyla biraz daha daralıyor. Eğer parti yönetimi bu istifaları bireysel tercihler olarak görmeye devam ederse, tabeladaki ‘İYİ’ ibaresinin sahadaki karşılığını bulması imkansız hale gelecektir.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir