MENÜ
04 Haziran 2026 Perşembe
DOLAR 45,9873 ▲ %0,02
EURO 53,5303 ▲ %0,27
ALTIN 6.599,81 ▲ %0,70

İstanbul’da Dev Operasyon: Kırmızı Bültenli Baron Yakalandı

İstanbul emniyetinin titiz takibi ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) teknik desteğiyle yürütülen operasyon, uluslararası suç dünyasında büyük yankı uyandırdı. “Cheroke” adıyla bilinen ve Avrupa’nın en tehlikeli uyuşturucu şebekelerinden biri olarak kabul edilen çetenin kilit ismi, Pendik’teki lüks bir rezidansta düzenlenen baskınla ele geçirildi. “Tombul Jos” lakaplı baron Johannes Leijdekkers’in ağabeyi olan Wilhelmus Adrianus Leijdekkers, emniyet birimlerinin radarına takıldıktan sonra kıskıvrak yakalandı.

Uyuşturucu Baronunun Sağ Kolu İstanbul’da Paketlendi

Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan ve dünya çapında bir suç ağı kuran Leijdekkers ailesinin izi uzun süredir sürülüyordu. Grubun lideri Johannes Leijdekkers, Fethiye’de oturum izni alarak faaliyetlerini bir süre Ege kıyılarından yönetmişti. Ancak güvenlik güçlerinin baskısı artınca önce Rusya’ya, ardından Sierra Leone’ye kaçtı. Geride kalan ağabeyi Wilhelmus ise çetenin kara para aklama trafiğinin en tepesindeki isim olarak biliniyor. İstanbul’da saklandığı rezidansta yakalanan Wilhelmus, çetenin finansal gücünü yönetmekle suçlanıyor.

Tahliye Kararı ve Milyonluk Rüşvet İddiaları

Bu operasyonu daha çarpıcı kılan unsur ise sürecin geçmişteki adli aşamaları. Ocak 2024’te yine yakalanan Wilhelmus Adrianus Leijdekkers, 15’i tutuklu 51 sanıklı dev davanın ilk duruşmasında beklenmedik bir kararla serbest bırakılmıştı. Savcılığın tutukluluğun devamı yönündeki ısrarına ve kara paranın aklandığını belgeleyen MASAK raporuna rağmen verilen bu tahliye kararı, yargı camiasında deprem etkisi yaratmıştı. O dönemde ortaya atılan iddialara göre, çete üyeleri tahliye karşılığında tam 720 bin dolar rüşvet dağıtmıştı. Bu skandalın ardından müfettiş incelemesi başlatılmış ve kararın altında imzası olan üç hâkim görevden uzaklaştırılmıştı.

Türkiye Ayağına Ağır Darbe Vuruldu

MİT ve İstanbul Emniyeti’nin koordineli çalışması, Türkiye’nin uluslararası suç örgütleri için güvenli bir liman olmayacağı mesajını bir kez daha verdi. Cheroke çetesinin Türkiye ayağında daha önce “Kara Mamba” lakaplı Isaac Bignan gibi kritik isimler de gözaltına alınmıştı. Son yakalamayla birlikte çetenin finansal yönetim mekanizması büyük yara aldı. Gözaltındaki Wilhelmus Adrianus Leijdekkers’in emniyetteki işlemleri devam ederken, elde edilen dijital materyallerin yeni operasyonların kapısını aralayabileceği değerlendiriliyor. Suç örgütlerinin İstanbul’daki lüks yaşam alanlarını sığınak olarak kullanma çabası, polis engeline takılmaya devam ediyor.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir