Eskişehir’de yaşayan 83 yaşındaki berber Zeki Tarhan, 1955 yılında adım attığı mesleğini tam 71 yıldır aralıksız sürdürüyor. Henüz 12 yaşındayken ailesinin yönlendirmesiyle çıraklığa başlayan Tarhan, kentteki dükkanını her sabah ilk günkü heyecanla açarak müşterilerini ağırlamaya devam ediyor.
Yarım Asrı Aşan Dostluklar Bu Dükkanda Şekilleniyor
Mesleğine duyduğu sevgi sayesinde üç çocuk büyüterek evini geçindiren Zeki Tarhan, dükkanına gelen kişileri sadece müşteri olarak değil, birer dost ve aile ferdi olarak gördüğünü belirtiyor. Her sabah mesaiye dükkan temizliği ve tıraş malzemelerinin bakımıyla başlayan deneyimli esnaf, gelen misafirleriyle kahvaltı yapıp derin sohbetler gerçekleştirdiklerini ifade ediyor.
Dünyaya yeniden gelse yine berberliği seçeceğini vurgulayan Tarhan, çocukluk döneminde kısa pantolonla dükkanına gelen birçok kişinin bugün 70-80 yaşlarında birer dede olarak halen kendisini tercih ettiğini dile getiriyor. Tarhan, il dışına giden müşterilerinin bile başka yerde tıraş olmayıp kendisini beklediğini söylüyor.
Müşteriler Tarhan’ın Koltuğundan Vazgeçmiyor
Zeki Tarhan’ın yaklaşık 40 yıldır müşterisi olan İlhan Yenilmezsoy, berber koltuğuna oturduğunda saç modeli için hiçbir tarif yapmasına gerek kalmadığını belirtiyor. Yenilmezsoy, başka bir berbere gitmesi durumunda kendisini huzursuz hissettiğini ve Tarhan’ın el becerisine sonsuz güvendiğini ifade ediyor.
Dükkanın 55 yıllık müdavimi olan 80 yaşındaki Kasım Değirmenci ise aralarındaki bağın çoktan bir esnaf ilişkisinden dostluğa evrildiğini vurguluyor. Çocuklarının ilk saç kesimini de Tarhan’ın yaptığını belirten Değirmenci, tıraş ihtiyacı olmasa dahi neredeyse iki günde bir dükkana sadece sohbet etmek ve çay içmek için uğradığını anlatıyor.
Tarhan’ın 1976 yılından bu yana müşterisi olan 73 yaşındaki Sedat Özmen de dükkanı kendisi için adeta ikinci bir ev olarak gördüğünü söylüyor. Şehir dışına çıktığında bile Tarhan’ı özleyip aradığını belirten Özmen, öğle yemeklerini ve vakitlerinin büyük bölümünü bu dükkanda birlikte geçirdiklerini aktarıyor.
Kaynak: Hürriyet






