MENÜ
03 Haziran 2026 Çarşamba
DOLAR 45,9594 ▲ %0,04
EURO 53,4533 ▼ %0,07
ALTIN 6.603,72 ▼ %0,42

Barajlar Patlama Noktasında: 22 Yerleşim Yeri Boşaltıldı

Doğanın Öfkesi Baraj Bentlerini Zorluyor

Mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sağanak yağışlar, Anadolu’nun can damarı olan barajları birer tehdit unsuruna dönüştürdü. Günlerdir durmak bilmeyen yağışların ardından Almus Barajı’nda su seviyesi ‘kritik eşiği’ aşarak yüzde yüze ulaştı. Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri, barajın güvenliğini sağlamak ve daha büyük bir felaketin önüne geçmek için kontrollü su salınımı kararı aldı. Ancak bu karar, aşağı havzadaki yerleşim birimleri için adeta bir tahliye seferberliğine dönüştü. Olayın vahameti, suyun sadece yükselmesi değil, önüne kattığı her şeyi yıkma potansiyeliyle ölçülüyor.

Tokat’ta Can Pazarı: Köprüler Yıkıldı

Tokat’ın Turhal ilçesinde durum oldukça ciddi. Baraj kapaklarının açılmasıyla birlikte Yeşilırmak’ın debisi saniyeler içinde yükseldi. Yetkililer zaman kaybetmeden 15 mahalle ve 7 köyün tahliye edilmesi talimatını verdi. Jandarma ve belediye ekipleri sokak sokak gezerek vatandaşları güvenli bölgelere taşıdı. Suyun akışını rahatlatmak ve olası bir taşkın felaketini engellemek adına Çedaş Köprüsü ile Çevlikler Mahallesi’ndeki su bendi iş makineleriyle kontrollü şekilde yıkıldı. Şehrin ortasından geçen nehir yatağına tonlarca hafriyat taşınarak geçici setler oluşturuldu. Vatandaşlar ise ellerinde kum torbalarıyla evlerinin kapı eşiklerinde nöbet tutuyor.

Eğitime Ara Verildi, Tarım Arazileri Sular Altında

Felaketin izleri sadece Tokat ile sınırlı değil. Erbaa ilçesinde Kelkit Çayı’nın taşması sonucu Tepekışla köyündeki evler ve bölgenin en verimli tarım arazileri sulara gömüldü. Çiftçinin bir yıllık emeği bir gecede yok oldu. Turhal, Amasya merkez ve Taşova’da hayat adeta durma noktasına geldi; valilik kararıyla bu bölgelerde eğitime ara verildi. Şırnak Beytüşşebap’ta ise dağlardan inen kar sularıyla beslenen dereler taştı, nehir kenarındaki 20 ev son anda boşaltıldı. Bölgedeki tahliye işlemleri, suyun hızına karşı verilen bir zamana karşı yarışa dönüştü.

Erzincan ve Artvin’den Hasar Haberleri Geliyor

Doğu Anadolu ve Karadeniz hattı da bu su kuşatmasından payını aldı. Erzincan’da Tercan Barajı tam doluluğa ulaşınca taşan sular geniş tarım arazilerini göle çevirdi. Artvin Borçka’da Aralık Deresi’nin taşması sonucu ulaşım ve altyapıda ciddi hasarlar meydana geldi. Şimdi gözler, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ‘sarı’ kodla uyardığı Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş hattına çevrildi. Ekipler teyakkuzda, vatandaş ise tedirgin bir bekleyiş içinde. Altyapı yetersizliği mi yoksa doğanın durdurulamaz gücü mü? Bu soru, sular çekildiğinde daha net tartışılacak.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir