MENÜ
03 Haziran 2026 Çarşamba
DOLAR 45,9666 ▲ %0,03
EURO 53,5367 ▲ %0,00
ALTIN 6.627,60 ▼ %0,06

Giresun’da Korkutan Heyelan: 33 Ev Boşaltıldı

50 Bin Metrekarelik Dev Alan Hareket Etti

Doğu Karadeniz’in engebeli coğrafi yapısı ve son dönemde etkili olan aşırı yağışlar, Giresun’da büyük bir tehlikeyi beraberinde getirdi. Giresun Valiliği tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, bölgede günlerce kesintisiz devam eden sağanaklar toprak tabakasını tamamen gevşetti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) mühendislerinin sahada gerçekleştirdiği hassas incelemeler, tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Bulancak ilçesine bağlı Bayındır köyünde, yaklaşık 50 bin metrekarelik devasa bir alanda dairesel kayma tipi heyelan tespit edildi. Bu durum, bölgedeki yerleşim yerlerinin altındaki toprağın tehlikeli biçimde hareket ettiğini gösteriyor.

Boşaltılan Ev Sayısı 33’e Ulaştı

Heyelan riskinin saptanmasının ardından yetkililer hızlıca harekete geçerek can kaybının önüne geçmek amacıyla tahliye kararı aldı. Yapılan değerlendirmeler neticesinde Bulancak ilçesindeki Bayındır köyünde 16 ev tahliye edildi. Tehlikenin sadece bu bölgeyle sınırlı kalmadığı, Kovanlık beldesi Merkez Mahallesi’nde 11 evin ve Soğuksu Mahallesi’nde ise 6 evin daha güvenlik gerekçesiyle boşaltıldığı bildirildi. Toplamda 33 hanede yaşayan vatandaşlar, jandarma ve AFAD ekiplerinin gözetiminde güvenli bölgelere nakledildi. Evlerini geride bırakmak zorunda kalan vatandaşların büyük bir kısmı, geçici süreliğine yakınlarının yanına yerleşti.

Karadeniz’de Heyelan Riski Neden Artıyor?

Uzmanlar, Karadeniz bölgesindeki toprak kaymalarının sadece aşırı yağışlardan kaynaklanmadığına dikkat çekiyor. Bölgenin dik yamaçları, killi toprak yapısı ve kontrolsüz su akıntıları bu felaketleri tetikliyor. Son yıllarda küresel iklim değişikliğiyle birlikte ani ve yoğun yağışların artması, toprağın suya doymasını hızlandırıyor. Suyla dolan killi tabaka, üzerinde taşıdığı ağırlığı taşıyamaz hale gelerek yer çekiminin etkisiyle aşağıya doğru kaymaya başlıyor. Bayındır köyündeki 50 bin metrekarelik hareketlilik de bu mekanizmanın en somut örneklerinden birini oluşturuyor.

Vatandaşlar ve Altyapı İçin Kritik Önlemler

Heyelan bölgelerinde tahliyelerin ardından zemin etüt çalışmaları aralıksız devam ediyor. Valilik koordinesinde yürütülen çalışmalarda, kayma eğilimi gösteren yamaçlarda istinat duvarları ve drenaj kanallarının yapılması planlanıyor. Ancak kalıcı çözüm için riskli bölgelerdeki yapılaşmanın tamamen sınırlandırılması gerektiği vurgulanıyor. Vatandaşların can güvenliğini korumak amacıyla tahliye edilen evlerin bulunduğu alanlara giriş çıkışlar geçici olarak sınırlandırıldı. Ekipler, bölgedeki toprak hareketliliğini anlık olarak izlemeye devam ediyor.

Kaynak: Hürriyet

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir