Hava Aniden Dönüyor: Hazırlıksız Yakalanmayın
Baharın ılık yüzüne aldananlar için Meteoroloji’den sarsıcı bir haber geldi. Gökyüzü, perşembe gününden itibaren rengini tamamen değiştiriyor. Balkanlar üzerinden süzülüp gelen yeni bir alçak basınç sistemi, kapıda bekleyen soğuk ve yağışlı havayı üzerimize salmaya hazırlanıyor. Sadece bir yağmur geçişi değil, hayatın akışını değiştirecek bir hava muhalefeti yurdun büyük bir bölümünü esir alacak.
Hâlihazırda yurdun iç ve doğu kesimlerinde puslu ve yer yer sağanak yağışlı bir hava hakimken, asıl büyük dalga Perşembe akşamı Marmara’dan giriş yapacak. AKOM ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı son verilere göre, sıcaklıkların 3 ila 5 derece birden düşmesi bekleniyor. Bu düşüş, sadece termometrelerde değil, iliklerimizde de hissedilecek. Mevsim normallerinin altına inecek olan sıcaklıklar, vatandaşın günlük planlarını altüst etmeye yetecek güçte.
İstanbul Dahil 30 İlde Alarm Zilleri Çalıyor
Perşembe günü başlayacak olan yağışlı sistem, cuma günü itibarıyla vites artırarak tüm yurdu etkisi altına alacak. İstanbul başta olmak üzere; Edirne, Kırklareli, Tekirdağ gibi sınır illerinden başlayacak olan bu dalga, Karadeniz hattından Güneydoğu’ya kadar geniş bir koridoru izleyecek. Yağış beklenen iller arasında Niğde’den Kayseri’ye, Diyarbakır’dan Hatay’a kadar tam 30 şehir bulunuyor. Bu bölgelerde yaşayan vatandaşların, özellikle iş çıkış saatlerinde ve cuma sabahında tedbirli olmaları hayati önem taşıyor.
Gök gürültülü sağanak yağışların yer yer kuvvetli rüzgarlarla birleşmesi, şehir yaşamında olumsuzluklara kapı aralayabilir. Ani su baskınları, trafikte yaşanacak aksamalar ve yıldırım tehlikesi, bu sistemin beraberinde getirdiği risklerden sadece birkaçı. Yetkililer, sadece yağışa değil, ani sıcaklık değişiminin yaratabileceği sağlık problemlerine karşı da uyarıyor.
Dağlarda Çığ, Şehirlerde Sel Riski
Haberin sadece yağmurdan ibaret olmadığını, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde yaşayan vatandaşlar için tehlikenin boyutunun daha büyük olduğunu belirtmek gerekiyor. Yüksek kar örtüsüne sahip eğimli arazilerde, yükselen sıcaklıklar ve ardından gelecek yağışlar çığ riskini ve kar erimelerini tetikliyor. Bu durum, dere yataklarında ani taşkınlara sebebiyet verebilir. Dağ köylerinde ve yüksek rakımlı yerleşim yerlerinde hayat mücadelesi verenler için önümüzdeki 48 saat kritik bir dönemeç olacak.
Cumartesi gününe kadar etkisini sürdürmesi beklenen bu sistem, pazar gününden itibaren yavaş yavaş yurdu terk edecek olsa da bıraktığı serinlik bir süre daha bizimle kalacak. Batıdan doğuya uzanan bu devasa bulut kütleleri, doğanın dengesini yeniden hatırlatırken; çiftçiden esnafa, öğrenciden sürücüye kadar herkesin ‘kışlıkları henüz kaldırmaması’ gerektiğini bir kez daha kanıtlıyor. Gökyüzünün bu sert uyarısını dikkate almak, yaşanabilecek pek çok mağduriyetin önüne geçecektir.






