Külliye’de Tarihi Buluşma: Gözler Ankara’ya Çevrildi
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi bugün, diplomasi trafiğinin en zarif ama bir o kadar da etkili görüşmelerinden birine ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Asya Siyasi Partiler Konferansı (ICAPP) Kadın Kolu 9. toplantısı vesilesiyle Türkiye’de bulunan heyeti kabul etti. Sadece bir protokol ziyareti olmanın çok ötesine geçen bu kabul, Ankara’nın Asya dünyasıyla kurduğu köprünün ne kadar sağlamlaştığını bir kez daha kanıtlar nitelikteydi.
Uluslararası siyasetin ağırlık merkezinin Batı’dan Doğu’ya doğru hızla kaydığı bir dönemde, Asya’nın siyasi karar vericilerini Ankara’da ağırlamak stratejik bir hamle olarak değerlendiriliyor. ICAPP bünyesinde yer alan onlarca ülkeden gelen kadın temsilciler, bölgesel iş birliğinden toplumsal adalete kadar pek çok kritik başlığı Külliye’nin koridorlarına taşıdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu kabulü, Türkiye’nin ‘Yeniden Asya’ vizyonunun sadece ekonomik değil, siyasi ve insani bir derinliğe sahip olduğunu da ortaya koydu.
Siyasetin Kadın Eli: ICAPP’ın Küresel Misyonu
2000 yılında Manila’da temelleri atılan ICAPP, bugün Asya kıtasındaki 50’den fazla ülkeden 350’den fazla siyasi partiyi aynı çatı altında buluşturan devasa bir yapı. Bu yapının ‘Kadın Kolu’ ise, kıtanın geleceğini şekillendiren kararlarda kadın sesinin daha gür çıkması için mücadele veriyor. Ankara’da düzenlenen 9. toplantı, kadınların siyasetteki temsil gücünün artırılmasının yanı sıra, aile yapısının korunması ve toplumsal refahın yükseltilmesi gibi hayati konulara odaklanıyor.
Toplantı katılımcılarıyla bir araya gelen Erdoğan, Türkiye’nin bu alandaki tecrübelerini paylaşırken, kadınların karar alma mekanizmalarındaki rolünün ‘vazgeçilmez’ olduğunun altını çizdi. Bu kabul, Türkiye’nin bölgedeki ‘yumuşak güç’ (soft power) etkisini pekiştirirken, Asya ülkeleriyle olan bağların siyasi partiler düzeyinde de kurumsallaştığını gösteriyor. Özellikle son yıllarda ivme kazanan Türk dış politikasındaki çok boyutluluk, bu tür organizasyonlarla tabana yayılıyor.
Toplumsal Dönüşüm ve Diplomasi Denklemi
Haberin arka planına bakıldığında, ICAPP Kadın Kolu’nun Ankara zirvesi, sadece siyasi bir söylem alanı değil, aynı zamanda kültürel bir alışveriş platformu. Katılımcı ülkeler arasındaki farklılıklara rağmen ‘kadın’ ve ‘siyaset’ ortak paydasında buluşulması, bölgesel barışın tesisi için ümit verici bir tablo oluşturuyor. Erdoğan’ın kabulünde öne çıkan samimi hava, Türkiye’nin mazlum coğrafyalara ve yükselen güçlere olan ilgisinin bir yansıması olarak görülmeli.
Vatandaşın penceresinden bakıldığında ise, bu tür uluslararası kabuller Türkiye’nin küresel ölçekteki itibarını ve söz sahibi olma kapasitesini simgeliyor. Ankara’nın artık sadece talimat alan değil, oyun kuran ve büyük organizasyonlara yön veren bir merkez olması, toplumsal özgüveni de besleyen bir unsur haline gelmiş durumda. Önümüzdeki günlerde bu toplantıdan çıkacak sonuç bildirgeleri, Asya siyasetinde kadınların rolüne dair yeni bir yol haritasını tüm dünyaya ilan edecek.






