MENÜ
05 Haziran 2026 Cuma
DOLAR 45,9797 ▲ %0,01
EURO 53,5388 ▲ %0,31
ALTIN 6.619,26 ▲ %0,99

İşletmelere 3 Milyon TL Müjdesi: Başvurular Başlıyor

Türkiye genelindeki binlerce işletme sahibinin merakla beklediği finansal destek paketi için geri sayım sona erdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından hayata geçirilen ve iş dünyasına can suyu olması beklenen Nefes Kredisi, 8 Haziran 2026 Pazartesi günü itibarıyla resmen başvurulara açılıyor. Ticari faaliyetlerini sürdürmekte zorlanan veya yatırım yapmak isteyen firmalar için hazırlanan bu paket, ekonomik canlanmayı tetiklemeyi hedefliyor.

Yeni dönemde Nefes Kredisi kapsamında sunulacak olan imkanlar, işletmelerin nakit akışını düzenlemesi için geniş bir alan tanıyor. Program çerçevesinde her bir işletme, 3 milyon TL’ye kadar kredi kullanma hakkına sahip olacak. Toplamda 25 milyar TL’lik devasa bir kaynakla başlayacak olan projenin, ilerleyen süreçte 100 milyar TL gibi rekor bir seviyeye ulaşması planlanıyor. Bu durum, geçtiğimiz yıla oranla çok daha fazla firmanın bu uygun finansmana erişebileceği anlamına geliyor.

TOBB Nefes Kredisi Başvuru Şartları ve Vade Detayları

Kredi paketinin en dikkat çekici özelliği, esnek ödeme seçenekleri ve uzun vade imkanları olarak öne çıkıyor. Kredi kullanan işletmeler, ilk 6 ay boyunca anapara ödemesi yapmadan sadece faiz ödemeleriyle finansman yüklerini hafifletecekler. Toplam vade süresi ise 48 aya kadar uzatılabilecek. Böylece esnaf ve sanayiciler, aldıkları desteği dört yıllık bir süreçte, işlerini büyüterek rahatça geri ödeme şansına sahip olacaklar.

Faiz oranları konusunda da kademeli bir sistem uygulanacak. Yapılan resmi açıklamaya göre, 24 aya kadar olan kredilerde yıllık faiz oranı yüzde 36 olarak belirlenirken, 24 ayın üzerindeki daha uzun vadeli kredilerde faiz oranı yüzde 34’e çekilecek. Bu yapılandırma, işletmelerin uzun vadeli projelerine daha düşük maliyetli kaynak sağlamasını hedefliyor. Başvurular; Akbank, DenizBank, Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank gibi birçok kamu ve özel bankanın şubeleri üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Geçtiğimiz yıl uygulanan benzer programda 61 bin firma toplamda 81 milyar TL’lik kaynaktan faydalanmıştı. Bu yılki hedefler ise çok daha yüksek tutularak ekonomideki çarkların daha hızlı dönmesi amaçlanıyor. TOBB’a bağlı oda ve borsa üyesi olan tüm işletmelerin, gerekli sicil ve mali kriterleri karşılamaları durumunda başvuruları anında değerlendirmeye alınacak. Başvuruların yoğunluğu göz önüne alındığında, işletme sahiplerinin erken hareket etmesi ve bankalarıyla iletişime geçmesi kritik önem taşıyor.

Kaynak: Eskisehir

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir