Eskişehir Ormanlarında Bu Yaz Yasak Olacak mı?
Geçtiğimiz yıl küresel iklim değişikliğinin tetiklediği aşırı sıcaklar nedeniyle Türkiye genelinde orman yangınlarıyla mücadele kapsamında radikal kararlar alınmıştı. Orman Genel Müdürlüğü ve valilikler bünyesinde kurulan komisyonlar, yeşil vatanı korumak adına ormanlık alanlara girişleri geçici süreyle sınırlandırmıştı. Geçen yaz sezonunda onlarca farklı ilde uygulanan bu yasaklar, akciğerlerimiz niteliğindeki ormanları olası felaketlerden korumada önemli bir kalkan görevi üstlenmişti. Eskişehir de bu iller arasında yer alarak, geçen yılın yaz döneminde orman kapılarını sivil girişlere tamamen kapatmıştı.
İzmir Kararı Sonrası Gözler Eskişehir Valiliği’ne Çevrildi
Yeni yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte benzer önlemlerin yeniden devreye alınıp alınmayacağı sıcak günlerin en önemli gündem maddesi haline geldi. Özellikle Ege Bölgesi’nden gelen ilk resmi kısıtlama haberi, diğer illerde yaşayan vatandaşları da harekete geçirdi. İzmir Valiliği, orman yangınlarıyla mücadele genelgesi doğrultusunda belirlenen hassas ormanlık alanlara girişleri yasakladığını duyurdu. Bu kararın hemen ardından gözler Eskişehir Valiliği Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu’na çevrildi. Kent sakinleri, her yıl binlerce piknikçi ve doğaseveri ağırlayan Eskişehir ormanları için nasıl bir yol haritası izleneceğini merakla bekliyor.
Vatandaşlar Alternatif Rotaları Araştırıyor
Eskişehir’de özellikle Kocakır, Fidanlık, Çatacık ve Mihalıççık gibi yoğun ilgi gören yeşil alanlar, her yaz döneminde yangın riskiyle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar, sıcak hava dalgalarının etkisiyle kuruyan otların ve en ufak bir kıvılcımın devasa felaketlere yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Kent gözlemcileri ve çevre dernekleri ise olası bir yasak kararının sadece piknikçileri değil, doğa sporlarıyla uğraşan grupları da doğrudan etkileyeceğini belirtiyor. Ancak yeşil alanların korunması adına alınacak her önlemin, geleceğimiz için hayati bir zorunluluk olduğu konusunda ortak bir uzlaşı mevcut. Valiliğin önümüzdeki günlerde yapacağı toplantının ardından, kısıtlamaların kapsamı ve başlangıç tarihi netleşecek. Vatandaşların şimdiden planlarını yaparken bu olası kısıtlamaları göz önünde bulundurması gerekiyor.
Kaynak: Eskisehir






