MENÜ
03 Haziran 2026 Çarşamba
DOLAR 45,9629 ▲ %0,04
EURO 53,3502 ▼ %0,28
ALTIN 6.558,85 ▼ %1,10

Eskişehir Tepebaşı’nda İmar Değişti: Kat Sayısı Düştü

Hacıalibey ve Cumhuriye Mahallelerinde İmar Revizyonu

Eskişehir’in merkez ilçelerinden Tepebaşı’nda, kentsel dokuyu ve yapılaşma nizamını doğrudan etkileyecek önemli bir imar planı değişikliğine gidildi. Hacıalibey ve Cumhuriye mahallelerini kapsayan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonu, teknik incelemelerin ardından yeniden düzenlendi. Tepebaşı Belediyesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi meclislerinden daha önce geçen kararlar üzerinde yapılan son kontroller, bölgedeki bazı parsellerde teknik uyumsuzluklar olduğunu gün yüzüne çıkardı.

Hacıalibey Mahallesi sınırları içerisinde kalan ve Sakarya-1 (B) Caddesi’ne cephesi bulunan taşınmazlarda, mevcut imar hattının kadastro sınırlarıyla örtüşmediği belirlendi. 29460 ada üzerindeki bu uyumsuzluk, mülkiyet hakları ve yol genişlikleri açısından sorun teşkil etmemesi adına kadastral verilere uygun hale getirildi. Bu düzenleme ile cadde üzerindeki parsel sınırları netleşirken, ileride yaşanabilecek hukuki ihtilafların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Cumhuriye Mahallesi’nde ise Müderris Sokak cephesindeki yapılaşma düzeni mercek altına alındı. Bölgedeki mevcut bina stokunun korunması ve yeni yapılacak yapıların çevreyle uyum sağlaması amacıyla imar hattı revize edildi. 29581 ada üzerinde yapılan bu çalışma, sokağın genel siluetini ve yerleşik dokusunu koruma altına alırken, müteahhitler ve mülk sahipleri için de net bir yol haritası çizmiş oldu.

İmar değişikliğindeki en kritik başlık ise hatalı yazılan kat adetlerinin düzeltilmesi oldu. İncelemeler sırasında, ilgili bölgelerde yapılaşma koşullarının sehven yanlış kaydedildiği ortaya çıktı. Daha önce belgelerde ‘bitişik nizam 4 kat’ olarak görülen yapılaşma izni, teknik veriler ve mahalle dokusu göz önünde bulundurularak ‘bitişik nizam 3 kat’ olarak güncellendi. Bu durum, bölgede inşa edilecek yeni yapıların daha düşük bir kat yüksekliğine sahip olacağı anlamına geliyor. Plan değişikliği, ilan süreci ve itirazların değerlendirilmesinin ardından resmiyet kazanarak yürürlüğe girecek.

Kaynak: Eskisehir

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir