ABD Başkanı Donald Trump, İran kıyılarında gerçekleştirildiğini iddia ettiği büyük bir operasyonun detaylarını kamuoyuyla paylaşarak küresel çapta bir tartışma başlattı. Trump, Oval Ofis’te yaptığı konuşmada, kimsenin haberi olmadan milyonlarca varil petrolü bölgeden çıkardıklarını öne sürdü. Özellikle operasyonun gidişatına dair verdiği detaylar, hem askeri çevrelerde hem de enerji piyasalarında büyük bir merak uyandırdı.
Trump’ın iddiasına göre, geçtiğimiz günlerde gece saatlerinde ışıkları kapalı ve radarları etkisiz hale getirilmiş 22 gemi, İran’ın kontrolündeki stratejik bölgelerden başarıyla geçirildi. ‘İran bile şu ana kadar bunu bilmiyordu’ diyen Trump, bu hamlenin enerji güvenliği açısından tarihi bir adım olduğunu savundu. Ancak bu açıklamaların hemen ardından ABD’li askeri yetkililerden düzeltme niteliğinde bilgiler gelmeye başladı.
Askeri Kaynaklar Operasyonun Perde Arkasını Açıkladı
Beyaz Saray’dan gelen bu çarpıcı iddialar üzerine ismini açıklamayan üst düzey askeri yetkililer, durumun sanıldığı kadar gizli bir baskın olmadığını ifade etti. Yetkililere göre, Trump’ın bahsettiği faaliyet, Hürmüz Boğazı’ndan geçen ticari gemilerin güvenliğini sağlamak için uzun süredir yürütülen bir koordinasyon çalışmasından ibaret. Gemilerin tespit edilmemesi için transponder cihazlarını kapatması, bölgedeki rutin güvenlik protokollerinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Askeri kaynaklar, son dönemde yaklaşık 200 ticari geminin bu güvenli koridor aracılığıyla bölgeden geçiş yaptığını doğruladı. Ancak Trump’ın ‘radarları bombaladık’ şeklindeki ifadesinin aksine, bölgede geniş çaplı bir hava saldırısı ya da bombardıman rapor edilmedi. Uzmanlar, bu tür açıklamaların bölgedeki gerilimi tırmandırabileceği uyarısında bulunurken, operasyonun daha çok Umman kıyılarına yakın rotalarda gerçekleştiğini belirtiyor.
Ekonomik boyuta bakıldığında ise Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda 100 milyon varil petrolün piyasaya sürüldüğünü iddia etti. Enerji analistleri bu rakamın doğruluğunu sorguluyor. Zira Hürmüz Boğazı’ndan normal şartlarda ayda yaklaşık 3 bin gemi geçiş yaparken, kriz dönemlerinde bu sayıların nasıl değiştiği büyük bir tartışma konusu. Bu hamlenin petrol fiyatları üzerindeki etkisi ve İran ile ABD arasındaki güç mücadelesinin yeni safhası, önümüzdeki günlerde dünya siyasetinin en önemli başlığı olmaya devam edecek.
Kaynak: Hürriyet






