Ankara 32 Ülkenin Liderini Ağırlıyor
Türkiye’nin başkenti Ankara, 7-8 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek olan 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Aralarında ABD Başkanı Donald Trump’ın da bulunduğu 32 üye ülke liderinin ve delegasyonlarının katılımıyla gerçekleşecek olan zirvede, küresel güvenlik stratejileri ve ittifakın gelecek hedefleri masaya yatırılacak.
Mark Rutte’den Ankara Mesajı
Zirve öncesinde Ankara Havalimanı’na ulaşan NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ittifakın resmi hesapları üzerinden yayımlanan bir mesajla Ankara’ya hareket ettiklerini duyurdu. NATO personelinin Ankara’ya taşındığını belirten Rutte, iki gün sürecek olan üst düzey toplantıların önemine dikkat çekti. Rutte, zirvenin temel odak noktasının geçmişte verilen taahhütlerin somut adımlara dönüştürülmesi olduğunu vurguladı.
Savunma Harcamalarında Yüzde 5 Hedefi
Genel Sekreter Rutte, Lahey’de alınan kararların hayata geçirilmesi için güvenilir harcama planlarının tartışılacağını belirtti. Üye devletlerin savunma bütçelerinin gayrisafi yurt içi hasılalarının yüzde 5’ine ulaşması hedefinin kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Rutte, savunma sanayisindeki üretim kapasitesinin artırılacağını kaydetti. Ayrıca Ukrayna’nın savunma kapasitesinin güçlendirilmesi ve olası barış müzakerelerine en avantajlı konumda girmesi için gereken tüm desteğin Ankara’daki görüşmelerde ele alınacağı bildirildi.
Kaynak: Hürriyet






