Trump’ın Tehditleri ve Kanada’nın Bağımsızlık Stratejisi
Kanada Başbakanı Mark Carney, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin baskılarına karşı Ottawa’nın Washington’a olan stratejik ve askeri bağımlılığını azaltmak amacıyla Avrupa ülkeleriyle yeni bir güvenlik ve teknoloji iş birliği başlattı.
Wall Street Journal’ın diplomatik kaynaklara ve güvenlik yetkililerine dayandırdığı rapora göre kriz, dönemin Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile Donald Trump arasında gerçekleşen gerilimli telefon görüşmeleriyle başladı. Trump’ın iki ülke sınırını belirleyen 1908 anlaşmasını feshetme tehdidinde bulunması ve Kanada’yı iki eyalete bölme fikrini ortaya atması üzerine Ottawa yönetimi alternatif arayışlarına hız verdi.
2025 yılı başında başbakanlık görevini üstlenen eski İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, göreve gelir gelmez ülkenin veri depolama, savunma teçhizatı, gıda tedariki ve ödeme sistemlerinde ABD’ye olan bağımlılığını gösteren bir harita çıkardı. Carney, tek kutuplu küresel yapının zayıfladığını belirterek çok merkezli bir Batı iş birliği modelini uygulamaya koydu.
Avrupa ile Teknolojik ve Askeri Ortaklık Dönemi
Başbakan Carney, ilk yurt dışı ziyaretini Washington yerine Fransa’ya gerçekleştirerek Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Görüşmede kritik mineraller, yapay zekâ, kuantum teknolojileri ve savunma sanayisinde ortak adımlar atılması kararlaştırıldı. ABD’nin Grönland üzerindeki hak iddialarının Danimarka tarafından askeri tehdit olarak değerlendirilmesinin ardından Avrupa ülkeleri de teknoloji ve savunma altyapılarında bağımsızlaşma sürecine hız verdi.
Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg kendi güvenli mesajlaşma altyapılarını kurarken Kanada ise Avrupa Birliği’nin 150 milyar avroluk savunma fonuna katılım sağladı ve Almanya ile yapay zekâ ortaklıkları imzaladı. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ABD’yi ittifakta tutmak için diplomatik çaba sarf ederken, müttefik ülkeler arka planda bağımlılığı azaltacak alternatif sistemleri hayata geçirmeyi sürdürüyor.
Savunma, Güvenlik ve Direnç Bankası Kuruldu
The Telegraph gazetesinde yer alan bilgilere göre Kanada, Rusya’ya karşı savunma kapasitesini güçlendirmek amacıyla dokuz ülkenin katılımıyla Savunma, Güvenlik ve Direnç Bankası (DSRB) adlı çok uluslu finans kuruluşunu kurdu. Bu yeni mekanizma, üye ülkelerin kamu ve özel sermayesini birleştirerek savunma sanayii yatırımlarını hızlandırmayı amaçlıyor.
Başbakan Mark Carney, kurulan yeni bankanın savunma sanayisinin üretim kapasitesini güçlendireceğini ve müttefiklerin küresel risklere karşı ortak hareket etmesini kolaylaştıracağını açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Olivia Wales ise iddialara karşı yaptığı açıklamada, Başkan Trump’ın müttefiklerden sadece kendi savunma bütçelerine daha fazla katkı yapmalarını beklediğini dile getirdi.
Kaynak: Hürriyet






