Demokratik Kongo Cumhuriyeti (KDC) Sağlık Bakanlığı, ülkede yayılan Ebola salgınında doğrulanmış vaka sayısının 1274’e, hayatını kaybedenlerin sayısının ise 360’a ulaştığını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından uluslararası acil durum ilan edilen ve “Bundibugyo” varyantından kaynaklanan salgın, aşı ve tedavi seçeneği olmaması sebebiyle bölgede yayılmaya devam ediyor.
Ituri ve Çevre Eyaletlerde Son Durum
Bakanlık tarafından paylaşılan güncel verilere göre, salgından en ağır darbeyi alan bölge Ituri Eyaleti oldu. Ituri’nin 23 farklı bölgesine yayılan salgın kapsamında burada 1165 vaka kayıtlara geçti. Diğer eyaletlerden Kuzey Kivu’da 106, Güney Kivu’da ise 3 vaka tespit edildi. Şu ana kadar salgına yakalananlardan 100’den fazla kişinin sağlığına kavuştuğu, yaklaşık 500 hastanın ise karantina altında tedavisinin sürdüğü aktarıldı.
Aşısı ve Tedavisi Bulunmayan Varyant Tehdidi
Ituri eyaletinde 246 şüpheli vaka ve 65 can kaybının saptanmasının ardından yetkililer 15 Mayıs’ta resmi olarak salgın ilan etmişti. DSÖ ise durumun küresel boyuttaki riskleri nedeniyle 17 Mayıs’ta uluslararası halk sağlığı acil durumu kararı aldı. Sağlık uzmanları, bu salgına yol açan etkenin, onaylanmış bir aşısı ya da tıbbi tedavisi bulunmayan nadir “Bundibugyo” varyantı olduğunu vurguluyor.
Ebola Virüsünün Tarihsel Süreci
Kanamalı ateşe yol açan Ebola virüsü, ilk kez 1976 yılında Sudan’ın Nzara ve KDC’nin Yambuku bölgelerinde eş zamanlı salgınlarla ortaya çıkmıştı. Hastalık, adını KDC’deki Ebola Nehri yakınlarındaki bir köyden alıyor. Virüs, daha sonra Aralık 2013’te Batı Afrika genelinde büyük bir salgına dönüştü. Gine, Liberya ve Sierra Leone’de 2014-2017 yılları arasında etkili olan o dönemki salgında 30 bin kişi enfekte olmuş, 11 binden fazla insan yaşamını yitirmişti.
Kaynak: Hürriyet






