Stratejik Orta Koridor ve Enerji Güvenliği
İstanbul, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları 10’uncu Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Maka Botchorishvili ile Çırağan Sarayı’nda bir araya gelerek bölgesel iş birliği için kritik kararlara imza attı. Toplantıda Güney Kafkasya’nın geleceği, enerji hatlarının güvenliği ve ulaştırma ağlarının güçlendirilmesi gibi hayati başlıklar masaya yatırıldı.
Bakan Fidan, yaklaşık 14 yıldır kesintisiz işleyen bu üçlü mekanizmanın bölge için stratejik bir değer taşıdığını belirtti. Bu platformun sadece ekonomik entegrasyonu değil, aynı zamanda siyasi diyaloğu ve insani bağları da kuvvetlendirdiğini ifade etti. Bölgesel sahiplenme anlayışıyla hareket ettiklerini vurgulayan Fidan, bu iş birliğinin Güney Kafkasya’da kalıcı barışın ve istikrarın teminatı olduğunu dile getirdi.
Toplantının en önemli gündem maddelerinden biri enerji ve ulaştırma projeleri oldu. Bakan Fidan, dünya genelinde enerji güvenliğinin her zamankinden daha hassas hale geldiğini hatırlatarak, üç ülkenin hayata geçirdiği projelerin küresel enerji dalgalanmalarına karşı direnç sağladığını belirtti. Özellikle Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demir yolu hattının tam kapasiteye ulaşmasının bölge ekonomisine büyük katma değer sağlayacağı vurgulandı.
Orta Koridor’un güçlenen rolüne dikkat çeken Fidan, ulaştırma ve iletişim altyapılarında daha bütünleşmiş bir bölge inşa etmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu bütünleşmenin Asya ve Avrupa arasında güvenli ve hızlı bir geçiş hattı oluşturması bakımından stratejik bir öneme sahip olduğu ifade edildi. 2 Haziran tarihinde hattın Gürcistan kesiminde yapılan törenin bu süreçte önemli bir dönüm noktası olduğu kaydedildi.
Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış sürecine de değinen Bakan Fidan, tarafların ortaya koyduğu iradenin bölge için büyük bir fırsat penceresi açtığını belirtti. Azerbaycan’ın meşru kaygılarının giderilmesinin ve barış anlaşmasının bir an önce imzalanmasının bölge istikrarı için şart olduğunu ifade eden Fidan, Ermenistan ile yürütülen normalleşme sürecinin de Azerbaycan ile tam eş güdüm içerisinde devam ettiğini sözlerine ekledi.
Küresel risklerin arttığı bir dönemde barışın ekonomik temellerinin sağlamlaşması gerektiğini söyleyen Fidan, Karadeniz’deki güvenlik durumuna ve Rusya-Ukrayna savaşına da dikkat çekti. Bölgedeki mevcut çatışmaların son bulması ve kalıcı huzurun tesisi için Türkiye’nin diplomatik çabalarını sürdüreceğini vurgulayan Bakan, üç ülkenin ortak vizyonunun Güney Kafkasya’yı daha müreffeh ve güvenli bir hale getireceğini belirterek konuşmasını tamamladı.
Kaynak: Hürriyet






