MENÜ
02 Haziran 2026 Salı
DOLAR 45,9419 ▲ %0,06
EURO 53,5019 ▲ %0,06
ALTIN 6.610,92 ▼ %0,13

Avrupa’da Devrim: Aksaray Sanayisi Yakından Takipte

Avrupa Bürokrasisine Sert Eleştiri

Aksaray’ın her sabah tır sesleriyle uyanan sanayi bölgelerinden, küresel ekonominin nabzını tutmak artık bir zorunluluk haline geldi. Kentin lojistik gücünü sırtlayan şoförlerden, organize sanayi bölgesindeki dev fabrikalarda ter döken işçilere kadar herkesin gözü kulağı ihraç pazarlarımızda yaşanan gelişmelerde. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin İtalyan Sanayiciler Konfederasyonu genel kurulunda yaptığı son açıklamalar, sadece Roma’yı değil, Anadolu’nun yükselen sanayi merkezi Aksaray’ın üretim hatlarını da derinden etkileyecek cinsten.

Meloni, Avrupa Birliği’nin küresel rekabette hantal kaldığını belirterek Brüksel yönetimine karşı sert eleştiriler yöneltti. Birliği, ideolojik ve teknokrat yaklaşımlar uğruna kendi rekabet gücünü feda etmiş bürokratik bir dev olarak tanımlayan İtalyan liderin bu çıkışı, Aksaraylı ihracatçılar tarafından da dikkatle izleniyor. Avrupa pazarındaki her yeni kurumsal engel veya esneklik, doğrudan yerel fabrikalarımızın sipariş defterlerine ve dolayısıyla buradaki istihdama yansıyor.

Enerji Krizi ve Hürmüz Boğazı Çıkmazı

Küresel tedarik zincirindeki kırılganlıklara dikkat çeken Meloni, Ortadoğu’da yaşanan gerilimler ve Hürmüz Boğazı’nın kapanma tehlikesiyle tetiklenen enerji krizine değindi. Bu durumun güvenlik ve savunma yatırımlarını zorunlu kıldığını savunan İtalyan liderin esneklik talebi, lojistik üssümüz olan Aksaray’ın geleceği açısından da farklı bir pencere açıyor. Küresel navlun fiyatlarındaki dalgalanmalar ve rotaların değişmesi, kentin coğrafi avantajını ve güvenli bir üretim limanı olma özelliğini daha da pekiştiriyor.

İtalya’dan Nükleer Enerji Hamlesi

İtalya’nın enerji krizine karşı attığı en radikal adım ise nükleer enerjiye dönüş kararı oldu. 1986 yılındaki Çernobil felaketinden bu yana nükleer enerjiden uzak duran ülke, yeni nesil modüler reaktörlerle bu alana hızlı bir dönüş yapmaya hazırlanıyor. Yaz bitmeden onaylanması beklenen yasal düzenlemelerle İtalyan sanayisinin daha ucuz enerjiye kavuşması hedefleniyor.

Avrupa pazarında enerji maliyetlerinin düşmesi, buradaki rakiplerimizin elini güçlendirebilir. Bu durum, Aksaray’da üretim yapan ve başta İtalya olmak üzere tüm Avrupa’ya yedek parça, tekstil ve gıda gönderen yerel üreticilerimizin daha katma değerli ve verimli üretime geçmesini zorunlu kılıyor. Küresel pazardaki bu devasa dönüşüm, Aksaray sokaklarındaki esnaftan fabrikadaki mühendise kadar herkesin gelecekteki iş hacmini belirleyecek güce sahip.

Kaynak: Hürriyet

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir