Denizlerde Güvenlik İllüzyonu Çöktü
Deniz ticaretinin can damarı olan Aden Körfezi’nde yine kan kokusu var. M/T EUREKA isimli dev petrol tankerinin kimliği belirsiz silahlı gruplar tarafından ele geçirilmesi, sadece bir hırsızlık vakası değil, küresel deniz güvenliği sisteminin ne kadar aciz olduğunun tokat gibi bir kanıtıdır. Milyonlarca dolarlık yükler, uluslararası devriye botlarının burnunun dibinde korsanlara teslim ediliyor. Yemen Sahil Güvenlik Kurumu operasyon başlattığını duyurdu ancak gerçek şu ki; o gemi Somali rotasına bir kez girdiyse, artık geri dönüş yolu diplomasi değil, sadece ağır bedellerden geçecektir.
Saldırının Perde Arkası: Hedef Neresi?
M/T EUREKA tankerine çıkan silahlı grup, geminin kontrolünü tamamen ele geçirerek rotayı Somali kıyılarına kırdı. Aden ve Şebve’den havalanan devriye botlarının takibi sürdürdüğü söylense de, bu tür baskınların ne kadar profesyonelce planlandığı ortada. Korsanlık faaliyetlerinin bir dönem ‘altın çağını’ yaşadığı bu bölge, son yıllarda yapay bir sessizliğe bürünmüştü. Ancak görünen o ki, o sessizlik sadece bir fırtına öncesi sakinlikten ibaretmiş. Bu operasyonun Somali kıyılarına doğru yönlendirilmesi, bölgedeki otorite boşluğunun ve korsan ağlarının yeniden aktive edildiğinin en net işaretidir.
Küresel Ticaret ve Enerji Hattı Tehdit Altında
Sadece bir gemi kaçırılmadı; aynı zamanda küresel petrol arzının en kritik geçiş noktalarından biri yeniden ‘tehlikeli bölge’ ilan edildi. Geminin menşei henüz açıklanmasa da, bu saldırının etkileri sigorta primlerinden navlun fiyatlarına kadar her yere yansıyacak. Eğer bugün Aden Körfezi’ndeki bu haydutluğa sert bir yanıt verilmezse, yarın Süveyş Kanalı’na giden her gemi açık hedef haline gelecek. Sahil Güvenlik birimlerinin uluslararası ortaklarla koordinasyon sağladığı belirtiliyor fakat bu koordinasyonun gemi ele geçirilmeden önce neden devreye girmediği büyük bir soru işareti olarak kalmaya mahkumdur.
Mukella Açıklarında İkinci Alarm: Organize Bir Plan mı?
Olay sadece M/T EUREKA ile sınırlı değil. İngiltere Deniz Ticaret Örgütü (UKMTO), Mukella limanı açıklarında bir başka dökme yük gemisine şüpheli bir yaklaşma olduğunu rapor etti. Bir balıkçı teknesi ve küçük bir botun kargo gemisini taciz etmesi, bölgedeki tehdidin tekil bir olay değil, organize bir saldırı dalgasının parçası olabileceğini gösteriyor. Deniz yoluyla gelen bu tehdit, küresel tedarik zincirini koparma potansiyeline sahip. Denizciler artık sadece fırtınalarla değil, ellerinde ağır silahlarla gemilere tırmanan korsanlarla da savaşmak zorunda. Bu kaosun bedelini ise günün sonunda yine tüm dünya ekonomisi ödeyecek.






