Ukrayna ile Yeni Savunma Ortaklığı Başlatıldı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna Devlet Günü kapsamında düzenlenen törene katılmak üzere gittiği Kiev’de, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Ziyaret sırasında taraflar, dron teknolojileri ve üretimine odaklanan yeni bir AB-Ukrayna Savunma Sanayii Ortaklığı imzaladı.
Savaş Deneyimi Avrupa’nın Teknolojisiyle Birleşecek
Ukrayna’nın son dönemde dron ve dron karşıtı sistemler konusunda elde ettiği saha tecrübesinin stratejik önemine değinen von der Leyen, bu ortaklığın Ukrayna’nın yenilikçi yaklaşımlarıyla Avrupa’nın geniş ölçekli endüstriyel kapasitesini birleştirmeyi hedeflediğini belirtti. Söz konusu anlaşmanın radar sistemleri, sensör teknolojileri ve yer kontrol üniteleri gibi kritik alanları kapsadığını ifade eden AB yetkilisi, Ukrayna’nın zorlu savaş koşullarında geliştirdiği uzmanlığın Avrupa’nın güvenlik mimarisine entegre edileceğini vurguladı.
Güvenlik İçin Ortak Yatırım Çağrısı
Avrupa’nın savunma sanayii üretim kapasitesini hızlandırmanın öncelikleri arasında olduğunu dile getiren Ursula von der Leyen, ortak güvenliği güçlendirmek için Ukrayna’ya yatırım yapılmasının önemine işaret etti. Anlaşma ile Avrupa’nın karşılaştığı güvenlik tehditlerine karşı, sahada kendini kanıtlamış sistemlerin daha hızlı ve büyük ölçekte konuşlandırılması planlanıyor.
Kaynak: Hürriyet






