MENÜ
13 Haziran 2026 Cumartesi
DOLAR 46,2874 ▲ %0,15
EURO 53,6017 ▼ %0,16
ALTIN 6.277,08 ▲ %0,31

Sütün Merkezinde Büyük Kriz: Vatandaş İsyan Etti

Sütün Merkezinde Büyük Çelişki

Türkiye’nin en önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden biri olan Aksaray’da, süt üretimine yönelik devasa yatırımlara ve açılan modern tesislere rağmen vatandaşlar dertli. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son veriler, ülke genelinde toplanan inek sütü miktarının bir önceki yıla göre artış gösterdiğini ortaya koydu. Özellikle içme sütü ve yoğurt üretiminde kaydedilen bu artışa rağmen, sütün ana vatanı konumundaki Aksaray’da halk süt ürünlerine ulaşmakta büyük zorluk çekiyor.

TÜİK Verileri Artışı İşaret Ediyor

Resmi verilere göre, sanayiye aktarılan ve işlenen süt miktarındaki yükseliş dikkat çekici boyutlara ulaştı. Buna karşın, margarin ve tereyağı gibi katı yağ ürünlerinin üretiminde ise yüzde 7,7 oranında bir azalış meydana geldi. Üretim istatistiklerindeki bu hareketlilik, market raflarındaki fiyat etiketlerine olumlu yansımadı. Aksaraylı tüketiciler, üretimi her geçen gün artan temel gıda maddelerine neden daha yüksek fiyatlarla ulaşmak zorunda kaldıklarını sorguluyor.

Kooperatif ve Satış Mağazası Talebi

Kent genelinde süt üretiminin zirvede olmasına karşın, yerel halk ucuz ve kaliteli ürüne ulaşabilmek için zincir marketlerin insafına bırakılmış durumda. Bölgede ne bir üretici kooperatifinin ne de büyük fabrikaların halka doğrudan satış yaptığı bir mağazanın bulunmaması tepki çekiyor. Üreticiler girdi maliyetlerinin yüksekliğinden ve sütü ucuza teslim etmekten şikayet ederken, tüketiciler ise her ay mutfak alışverişinde gramajı ve kaliteyi düşürmek zorunda kalıyor.

Çocukların Sağlığı Risk Altında

Gelişim çağındaki çocuklar için hayati önem taşıyan süt, yoğurt ve yumurta gibi temel protein kaynaklarına erişimin zorlaşması, sosyal bir problem haline dönüşüyor. Vatandaşlar, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının acilen devreye girmesini talep ediyor. Aksaray halkının doğrudan üreticiden tüketiciye ulaşacak bir köprü kurulmasını, belediye veya kooperatif eliyle satış noktalarının açılmasını beklediği belirtiliyor. Piyasadaki fiyat istikrarsızlığı sürerken, yerel adımların atılmaması durumunda gıdaya erişim sorununun daha da derinleşeceği öngörülüyor.

Kaynak: Aksaray68 haber

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir