Adana’nın Kozan ilçesinde geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketinin ardından doğa adeta muazzam bir geri dönüşe imza attı. Adana semalarında yükselen güneş, kış uykusundaki şeftali bahçelerini erkenden uyandırdı. Bölge halkı ve üreticiler için adeta bir bayram havası yaratan bu değişim, 20 derecelik hava sıcaklıklarının etkisiyle Kozan’ın dört bir yanını pembe ve beyazın büyüleyici tonlarına bürüdü. Sahadaki bu enerji, tarım emekçilerinin yüzünü güldürmeye yetti.
Adana’da Erken Bahar: Şeftali Bahçeleri Sahneye Çıktı
Doğanın bu görkemli şovu, sadece bir görsel şölen değil, aynı zamanda yerel ekonominin can damarı olan tarım sektörü için de büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Geçtiğimiz haftalarda sağanak yağış ve sel baskınlarıyla sarsılan ilçe, güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte üzerindeki ölü toprağını attı. Onlarca dönüm arazide boy gösteren şeftali ağaçları, sanki bir stadyumun tribünlerini dolduran binlerce seyirci gibi, çiçek açarak baharı selamladı. Görenleri kendine hayran bırakan bu kartpostallık görüntüler, profesyonel fotoğrafçıların ve doğaseverlerin de rotasını Kozan’a çevirmesine neden oldu.
Bölgedeki iklim değişikliğinin bu beklenmedik ama sevindirici sonucu, uzmanlara göre bitkilerin vejetasyon sürecini hızlandırdı. Ziraat mühendisleri, sıcaklıkların bu seviyede seyretmesinin meyve oluşumu için kritik bir avantaj sağladığını ancak aynı zamanda ağaçların hassasiyetini de artırdığını vurguluyor. Doğanın bu dinamik temposu, Kozan’ın bereketli topraklarında adeta bir şampiyonluk mücadelesi gibi heyecanla takip ediliyor. Her bir çiçek, Mayıs ayında gelecek olan büyük hasadın birer habercisi konumunda.
Üreticinin Gözü Mayısta: Hasat İçin Geri Sayım
Bahçelerin genel durumundan sorumlu olan ve adeta bir takım kaptanı gibi süreci yöneten Erol Kürtül, bu yılki performans beklentilerini oldukça yüksek tutuyor. Kürtül, yaptığı açıklamada, 20 Mayıs tarihini işaret ederek hasat sezonunun startını vereceklerini duyurdu. “Eğer mevsim normallerinin dışına çıkıp bir don olayı ile karşılaşmazsak, bu sezon rekor bir verim bekliyoruz,” diyen Kürtül, üreticilerin moralinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.
Şeftali üretiminde Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olan Kozan’da, bu çiçeklenme dönemi aslında bir ön hazırlık niteliği taşıyor. Üreticiler, bahçelerinde adeta bir antrenman disipliniyle çalışarak, ağaçların bakımını ve ilaçlamasını titizlikle yürütüyor. Hasat sezonuna kadar olan bu kritik süreçte, hava durumunun seyri en büyük belirleyici olacak. Bölge halkı, bu erken gelen baharın bereketli bir yazın habercisi olması için dua ederken, pembe çiçeklerle kaplı bahçeler umudun simgesi olmaya devam ediyor.






