MENÜ
04 Haziran 2026 Perşembe
DOLAR 45,9752 ▲ %0,01
EURO 53,5833 ▲ %0,40
ALTIN 6.616,40 ▲ %0,95

Ukrayna’da Futbol Sirenlerin Gölgesinde Kaldı

Yeşil Sahada Savaşın Soğuk Nefesi

Ankara kulislerinde bile konuşulan o ‘normalleşme’ çabası, ne yazık ki savaşın gerçekliğiyle her karşılaştığında ağır bir darbe alıyor. Ukrayna Ligi’nde şampiyonluğunu çoktan ilan eden ve 66 puanla zirvenin tadını çıkaran Shakhtar Donetsk’in Obolon Kiev karşısındaki mücadelesi, bugün sadece bir futbol maçı olmaktan çıktı. Maçın başlama düdüğünden önce Lviv semalarında yankılanan hava saldırısı sirenleri, aslında her şeyin ne kadar bıçak sırtında ilerlediğinin en somut kanıtıydı. Maçın 45 dakika rötarlı başlaması sadece teknik bir aksaklık değil, insanların can güvenliği ile tutkuları arasındaki o ince çizginin yansımasıydı.

90 Dakika Yerine Sığınak Mesaisi

Müsabaka normal şartlarda saat 18:00’de başlayacaktı ancak takımlar sahaya değil, sığınaklara yöneldi. İlk sirenle başlayan o gergin bekleyiş, maçın 18. dakikasında yerini yeniden büyük bir belirsizliğe bıraktı. Hakemler ve futbolcular, ikinci kez çalan sirenle birlikte oyunu durdurup hızlı adımlarla soyunma odasının yolunu tuttu. Tribünlerdeki taraftarlar için bu durum artık bir rutin haline gelmiş olsa da, sahadaki o stresin oyuncular üzerindeki psikolojik yükünü tahmin etmek güç değil. Maçın her anında ‘Acaba bir daha çalacak mı?’ sorusuyla top koşturmak, futbolun o saf neşesini gölgeleyen en büyük engel olarak karşımızda duruyor.

25. Dakikada Gelen Üçüncü Alarm

Mücadele yeniden başladığında ise tansiyon düşmedi. Mücadelenin 25. dakikasına gelindiğinde siren sesleri üçüncü kez stadyumu inletti. Saat 20:15 sularında seyirciler dahil herkes stadyumun iç kısımlarına ve güvenli bölgelere tahliye edildi. Ukrayna Futbol Federasyonu’nun bu kaotik ortamda dahi maçın tamamlanması yönündeki kararlı ısrarı, aslında dünyaya bir nevi ‘teslim olmuyoruz’ mesajı verme çabası olarak okunabilir. Ancak bu şartlar altında taktik disiplini ve konsantrasyonu korumak profesyonel sporcular için bile neredeyse imkansız bir hal alıyor.

Federasyonun Kararı ve Kulübün İsyanı

Shakhtar Donetsk’in başında bulunan Arda Turan’ın ekibi, bu zorlu ve parçalı sürece rağmen devreyi 2-1 önde kapatmayı başardı. Ancak maçın skorundan çok, kulübün resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı o sert paylaşım dünya basınında geniş yankı buldu. Yapılan açıklamada kullanılan ‘Düşmana duyduğumuz nefreti tarif edecek kelime yok’ ifadesi, sahadaki mücadelenin artık sadece bir puan savaşı olmadığını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Bu tür olaylar, dünya spor kamuoyunun bölgedeki duruma olan ilgisini taze tutarken, futbolun birleştirici gücünün bile ağır silahların gölgesinde ne kadar büyük sınavlar verdiğini bir kez daha kanıtlıyor.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir