NBA Europe Projesi Ekim 2027’de Hayata Geçecek
NBA Başkan Yardımcısı Mark Tatum, basketbol dünyasında heyecan yaratan NBA Europe projesi hakkında kritik açıklamalarda bulundu. NBA Finalleri öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Tatum, Avrupa’da kurulacak yeni ligin takvimi ve işleyiş modeline dair önemli detaylar paylaştı. NBA’in küresel genişleme stratejisinin en önemli parçası olan bu projenin, Ekim 2027 tarihinde resmen başlatılması hedefleniyor.
FIBA ile yapılan ortaklık kapsamında geliştirilen model, Avrupa basketbol ekosistemini temelden değiştirmeyi amaçlıyor. Tatum, görüşme halindeki kulüplere ve yatırımcı gruplarına nihai tekliflerin bu ay sonuna kadar iletileceğini belirtti. Bu sürecin ardından NBA Yönetim Kurulu ve FIBA kendi değerlendirmelerini yaparak süreci nihayete erdirecek. Avrupa basketboluna bugüne kadar yapılmamış büyüklükte bir yatırım planlandığı vurgulanıyor.
Projenin en dikkat çeken noktalarından biri finansal dağılım oldu. Kamuoyunda dolaşan ‘paranın ABD’ye aktarılacağı’ iddialarına yanıt veren Tatum, ekonomik değerin yüzde 85 ila 90’lık kısmının Avrupa’da kalacağını açıkladı. Franchise ücretlerinden elde edilen gelirler, hem ilk dönemlerdeki olası operasyonel kayıpları finanse etmek hem de altyapı yatırımlarını güçlendirmek için kullanılacak. Bu sayede kulüplerin başlangıç aşamasında ek sermaye koymalarına gerek kalmayacak.
Yeni sistemin şeffaf, başarı odaklı ve liyakata dayalı olacağı belirtiliyor. Mevcut yapıdan farklı olarak takımların lige katılımı için açık bir yol haritası sunulacak. Örneğin, Basketbol Şampiyonlar Ligi (BCL) şampiyonunun direkt katılım hakkı elde etmesi gibi modeller üzerinde duruluyor. Bu yaklaşım, Avrupa’daki basketbol rekabetini daha anlamlı ve yatırım yapılabilir kılmayı hedefliyor.
EuroLeague ile devam eden görüşmelere de değinen Tatum, yapıcı bir iş birliği arayışında olduklarını ancak bir anlaşma sağlanamaması durumunda yatırımcılarla yola devam etmeye hazır olduklarını söyledi. NBA Europe projesi hayata geçtiğinde, yalnızca spor alanında değil, tüketici markaları genelinde de dünyanın en büyük pazarlama kampanyalarından biriyle desteklenecek.
Kaynak: Hürriyet






