Ermenistan’ın başkenti Erivan’da düzenlenen Avrupa Havalı Silahlar Şampiyonası, Türk spor tarihi açısından unutulmaz bir ana sahne oldu. Türkiye Atıcılık Federasyonundan yapılan resmi açıklamaya göre, kadınlar 10 metre havalı tüfek kategorisinde piste çıkan milli sporcularımız, sergiledikleri üstün performansla hem göğsümüzü kabarttı hem de bir ilke imza attı. Zorlu eleme turlarının ardından ilk 8 sporcu arasına girmeyi başaran Elif Duygu ve Damla Köse, finalde ay-yıldızlı bayrağımızı temsil ederek Türkiye’nin bu kategoride ilk kez iki sporcuyla final mücadelesi vermesini sağladı.
Elif Duygu’dan Tarihi Kürsü Başarısı
Büyük bir heyecana sahne olan final müsabakasında milli atıcımız Elif Duygu, 230.6 puan toplayarak üçüncülük kürsüsüne çıktı ve bronz madalyanın sahibi oldu. Bu başarı, sadece bir madalya değil, aynı zamanda bu disiplinde büyükler kategorisinde Türkiye’ye Avrupa şampiyonaları tarihinde kazandırılan ilk madalya olarak kayıtlara geçti. Diğer temsilcimiz Damla Köse ise 166.3 puanlık performansıyla finali 6. sırada tamamlayarak gelecek için umut verdi. Şampiyonada altın madalyaya, 253.7 puanla Avrupa rekoru kıran Norveçli Pernille Nor-Woll ulaşırken, gümüş madalyayı Alman Anna Janssen elde etti.
Atıcılık Sporunda Teknik Süreçler ve Hazırlık
Atıcılık branşı, fiziksel dayanıklılığın ötesinde yüksek düzeyde konsantrasyon, nefes kontrolü ve mental disiplin gerektiren bir spor dalıdır. 10 metre havalı tüfek disiplininde sporcular, hedefin merkezindeki milimetrik noktayı vurabilmek için kalp atışlarını dahi kontrol altına almak zorundadır. Uluslararası müsabakalarda kullanılan teçhizatlar, Uluslararası Atıcılık Spor Federasyonu (ISSF) standartlarına uygunluk açısından titizlikle denetlenir. Türkiye’de atıcılık sporu, Gençlik ve Spor Bakanlığı çatısı altında profesyonel antrenörler eşliğinde yürütülmekte olup, sporcuların teknik gelişimleri kadar psikolojik hazırlık süreçleri de modern tesislerde desteklenmektedir. Bu tür büyük başarılar, ülkemizdeki genç yeteneklerin bu branşa olan ilgisini artırarak sporun tabana yayılmasına katkı sağlamaktadır.
Türkiye’nin Madalya Tablosunda Son Durum
4 Mart tarihine kadar devam edecek olan 2026 Avrupa Havalı Silahlar Şampiyonası süresince Türkiye, şimdiye kadar 2 gümüş ve 1 bronz olmak üzere toplamda 3 madalyaya ulaştı. Erivan’da devam eden organizasyonun genel atmosferi, sporun birleştirici gücünü ve uluslararası rekabetin saygınlığını yansıtıyor. Şampiyona sonrası elde edilen dereceler, sporcularımızın dünya klasmanındaki puanlarını etkileyerek olimpiyat kotası alma yolundaki en önemli kriterlerden biri sayılıyor. Milli takım kafilesi, kalan günlerde yeni başarılar elde etmek ve madalya sayısını artırmak amacıyla mücadelesini sürdürmeye devam edecek.






