ABD’de Güvenlik Tedbirleri ve Vize Krizleri
ABD, Meksika ve Kanada’nın ortaklaşa düzenlediği 48 takımlı Dünya Kupası, saha içi hakem kararları, fahiş bilet fiyatları, ulaşım sorunları ve takımlara uygulanan aşırı güvenlik tedbirleriyle büyük tartışmalara sahne oluyor. Turnuva kapsamında ABD’ye giriş yapan birçok milli takım ve sporcu, havalimanlarında ve seyahat süreçlerinde sıkı denetimlerle karşılaştı.
Irak forması giyen futbolcu Ayman Hussein, Chicago Havaalanı’nda 7 saat boyunca gözaltında tutulurken, 2025 yılında Afrika’nın en iyi hakemi seçilen Somalili Omar Artan geçerli vizesi olmasına rağmen ABD’ye kabul edilmedi. Senegal ve Özbekistan milli takımları terminal binalarına girmeden önce pistte köpekli aramadan geçirildi. İran Milli Takımı ise yöneticilerine vize verilmemesi nedeniyle hazırlık kampını Meksika’ya taşımak zorunda kaldı. Benzer şekilde Arjantin takımı oyuncuları da Kansas’tan Miami’ye geçişleri sırasında detaylı aramalara maruz kaldı.
Siyasi Müdahale İddiaları ve Hakem Kararları
Saha dışındaki krizlerin yanı sıra hakem kararları ve organizasyonel müdahaleler de tartışmaları beraberinde getirdi. ABD ile Bosna arasında oynanan maçta kırmızı kart gören futbolcu Balogun’un cezasının iptal edilerek Belçika karşısında oynamasına izin verilmesi tepki çekti. Bu kararın arka planında ABD Başkanı Donald Trump’ın, FIFA Başkanı Gianni Infantino’yu aradığı yönündeki iddialar kamuoyuna yansıdı.
Turnuvanın ilerleyen aşamalarında hakem yönetimleri de eleştiri oklarının hedefi oldu. Özbek hakem Tantashev’in, Paraguay-Fransa maçındaki sert müdahalelere kart göstermemesi tepki topladı. Son şampiyon Arjantin’in maçlarındaki kararlar ve Fransa-Fas çeyrek finaline Arjantinli hakem Facundo Tello’nun atanması ise kayırmacılık tartışmalarını alevlendirdi. Cezayir karşılaşmasında Lionel Messi’nin sert müdahalesine rağmen kırmızı kart görmemesi ve Mısır maçında hakem François Letexier’in Arjantin lehine verdiği kararlar futbol otoriteleri tarafından eleştirilmeye devam ediyor.
Kaynak: Hürriyet






