Futbolun Kralı, Güvenlik Zafiyetinin Gölgesinde
Yeşil sahaların tartışmasız hükümdarı, gol krallığı tacını yıllardır kimseye kaptırmayan Cristiano Ronaldo, bu kez futbol sahasındaki değil, güvenlik protokollerindeki bir ‘açığı’ kapatmak üzere hızlı bir manevra yaptı. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ın semalarında dolaşan ve Amerikan Büyükelçiliği’ni hedef aldığı iddia edilen insansız hava araçları, adeta bir krizin fitilini ateşledi. Bu hadise, en pahalı kontratların bile satın alamayacağı bir ‘güvenlik’ arayışını tetikledi ve Portekizli yıldızın ailesini derhal ülkenin dışına çıkarma kararı almasına yol açtı.
Haberlere göre, Ronaldo, eşi Georgina Rodriguez ve beş çocuğunu, olayların yarattığı panik ve korku ortamında, özel jetiyle İspanya’nın başkenti Madrid’e gönderdi. 70 milyon Euro değerindeki bu lüks uçakta yıldız futbolcunun olup olmadığı henüz muamma. Ancak asıl önemli olan, bu gövde gösterisinin, bölgedeki güvenlik algısının ne denli kırılgan olduğunu bir kez daha gözler önüne sermesi.
Gergin Coğrafya ve Gündelik Yaşama Yansımaları
İran ile Suudi Arabistan arasındaki kadim çekişme ve bölgesel gerilimler, bilhassa son yıllarda drone saldırıları gibi asimetrik tehditlerle kendini daha sık göstermekte. Riyad gibi stratejik bir başkentte, üstelik bir Amerikan diplomatik temsilciliğini hedef alan bir saldırı iddiası, sadece uluslararası ilişkiler arenasında değil, şehirdeki sıradan vatandaşın ve elit yabancıların günlük yaşamında da derin yankılar uyandırır. Zira bu tür olaylar, yalnızca maddi hasarlara yol açmakla kalmaz, aynı zamanda ‘güvenli liman’ algısını zedeler, yatırım ve turizm gibi hayati sektörler üzerinde de olumsuz etkiler yaratır. Ronaldo gibi bir dünya yıldızının bile ailesini tahliye etme gereği duyması, sıradan insanların hissettiği endişenin boyutunu daha net anlatır nitelikte.
Diğer Yıldızlar İçin İkilem: Para mı, Güvenlik mi?
Ronaldo’nun bu ani kararı, Suudi Arabistan liglerinde top koşturan diğer uluslararası futbol ikonlarını da doğal olarak tedirgin etti. Yıllık 200 milyon Euro’yu aşan astronomik bir maaşla Al-Nassr formasını terleten Portekizli’nin bu hamlesi, Karim Benzema, Darwin Nunez, Theo Hernandez, Joao Felix, Youssef En-Nesyri gibi diğer yıldızların ve milli gururlarımız Merih Demiral ile Yusuf Akçiçek’in de ‘bir sonraki adım’ konusunda ne yönde bir tavır alacağını merak konusu haline getirdi. Daha önce güvenlik endişeleri sebebiyle Al-Nassr ile Al-Wasl arasında oynanması gereken Asya Şampiyonlar Ligi çeyrek final maçının ertelenmesi de, aslında buzdağının sadece görünen yüzüydü. Bu futbolcular, kariyerlerinin zirvesinde elde ettikleri muazzam gelirlerin yanında, kendileri ve aileleri için vaat edilen güvenlik zırhının ne kadar sağlam olduğunu şimdi daha yakından sorguluyor olmalılar. Zira ‘altın kafes’ ne kadar ihtişamlı olursa olsun, içindeki huzur paha biçilemez.






