Niğde Gümüşler Beldesinde Doğal Afet Kabusu
Niğde’nin tarihi ve turistik değerleriyle bilinen Gümüşler beldesi, ani bastıran şiddetli dolu ve sağanak yağışın ardından saniyeler içinde göle döndü. Yolları nehre çeviren sel suları büyük panik yaratırken acı haber gecikmedi. Valilikten yapılan açıklamaya göre, sel sularına kapılan altı vatandaştan biri, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
Bölgesel olarak etkili olan yağış, sokakta hazırlıksız yakalanan vatandaşları sürükledi. İhbarların ardından Gümüşler’e büyük bir acil durum ekibi sevk edildi. AFAD başta olmak üzere İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri, UMKE, jandarma ve sağlık ekipleri hızla afet bölgesine ulaştı. Sahada yürütülen yoğun çabalara rağmen acı kayıp engellenemedi.
Dere Yataklarındaki Tehlike Yeniden Gündemde
Sel felaketinde yaşamını yitiren 42 yaşındaki vatandaşın yanı sıra, hastanede tedavisi süren bir kişinin durumunun yakından takip edildiği bildirildi. Diğer dört vatandaş ise tedbir amacıyla kontrol altında tutuluyor. Bürokrasinin klasik “tedbirli olun” uyarılarının arkasındaki gerçek ise çok daha sarsıcı. Uzmanlar, küresel iklim krizinin etkisiyle artık İç Anadolu genelinde ani ve lokal yağışların çok daha yıkıcı hale geldiğini vurguluyor.
Niğde Valiliği, yaptığı açıklamada vatandaşları dere yataklarından uzak durmaları konusunda bir kez daha uyardı. Ancak bu uyarılar, her yıl aynı dönemlerde yaşanan altyapı yetersizliklerini ve imar hatalarını yeniden tartışmaya açtı. Gümüşler beldesi gibi eğimli arazilerde yer alan yerleşim yerlerinde, yağmur suyu tahliye hatlarının kapasitesinin yetersiz kalması, felaketin boyutunu katlayan en büyük etkenler arasında yer alıyor.
216 Personelle Bölgede Hasar Tespiti Sürüyor
Afetin hemen ardından bölgede geniş çaplı bir temizlik ve su tahliye operasyonu başlatıldı. Devletin ilgili tüm birimleri 39 araç, 10 büyük iş makinesi ve toplamda 216 personelle sahada aktif görev yapıyor. Taşkının yarattığı maddi hasarın boyutları ise gün ağarınca daha net ortaya çıkacak. Tarım arazilerinin ve bazı konutların zemin katlarının ciddi zarar gördüğü belirtiliyor.
Bu sarsıcı olay, yerel yönetimlerin acil durum eylem planlarını ve dere yataklarındaki yapılaşma izinlerini tekrar gözden geçirmesi gerektiğini net bir şekilde gözler önüne seriyor. Gümüşler halkı yaralarını sarmaya çalışırken, yetkililerin bölgedeki altyapı çalışmalarını ne kadar sürede tamamlayacağı ise merak konusu.
Kaynak: Nigdehaber






