Nevşehir’de Haziran Ayı Kira Zam Oranı Belli Oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mayıs 2026 enflasyon verileriyle birlikte, milyonlarca kiracının merakla beklediği Haziran ayı resmi kira artış oranı netleşti. Nevşehir genelinde hem konut hem de ticari işletme sahiplerini doğrudan etkileyecek olan bu oran, özellikle dar ve orta gelirli vatandaşın bütçesinde yeni bir gedik açmaya hazırlanıyor. Yasal olarak uygulanabilecek tavan artış oranı, on iki aylık TÜFE ortalamasına göre yüzde 32,24 olarak belirlendi.
Yüzde 25 Sınırı Sonrası Yeni Dönem Vatandaşı Zorluyor
Geçtiğimiz yıllarda fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla uygulanan yüzde 25’lik sabit kira artış sınırı tamamen tarih oldu. Bu koruyucu kalkanın kalkmasıyla birlikte kira artışları yeniden doğrudan enflasyon oranlarına endekslendi. Nevşehir gibi gelişmekte olan, üniversite öğrencisi barındıran ve turizm hareketliliği yüksek olan kentlerde bu değişim, barınma maliyetlerini ciddi şekilde yukarı taşıyor. Vatandaşlar, gıda enflasyonunun ardından şimdi de barınma maliyetlerindeki bu artışla mücadele etmek zorunda kalacak.
Nevşehir Esnafı ve Kiracıları Kara Kara Düşünüyor
Yeni zam oranları Nevşehir’deki yerel esnafı da köşeye sıkıştırıyor. Ticari işletmeler için açıklanan bu yasal sınır, dükkan kiralarında devasa artışlar anlamına geliyor. Örneğin, Nevşehir’de aylık 20 bin lira olan bir konutun kirası yeni dönemde yaklaşık 26 bin 448 liraya fırlayacak. İş yerlerinde ise durum çok daha vahim. Aylık 100 bin lira kira ödeyen bir Nevşehir esnafının yeni kirası tam 132 bin 240 liraya yükselecek. Bu durumun, yerel piyasada ürün ve hizmet fiyatlarına zam olarak yansıması kaçınılmaz görünüyor.
Cüzdanlardaki Yangın Mutfak Masrafına Sıçrıyor
Ekonomistlerin değerlendirmelerine göre, barınma giderlerindeki bu keskin yükseliş, hanehalkının diğer harcama kalemlerinden kısmasına neden olacak. Kirasını ödemekte zorlanan vatandaşın ilk vazgeçeceği yer ise ne yazık ki mutfak alışverişi ve temel ihtiyaçlar oluyor. Nevşehir sokaklarındaki hareketlilik ve pazar esnafının ciroları, bu kira artışlarından doğrudan etkilenecek. Geliri enflasyon karşısında eriyen vatandaş için önümüzdeki aylar barınma ve gıda arasında zorlu bir denge kurma mücadelesine sahne olacak.
Kaynak: Nevsehirkent Haber






