Çok Kutuplu Dünyadaki Yeni Mücadeleler
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Zafer Sırakaya, Konya’da bir otelde gerçekleştirilen İç Anadolu Bölgesi 3. Kademe Değerlendirme Toplantısı’nda dünya gündemine ve küresel düzene dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sırakaya, küresel sistemin çok kutuplu bir yöne doğru evrildiğini belirterek, adalet ve merhamet eksenli bir siyasi duruş sergileyen tek ülkenin Türkiye, tek liderin ise Recep Tayyip Erdoğan olduğunu vurguladı.
Küresel İnsani Krizler ve Açlık İstatistikleri
Konuşmasında uluslararası sistemdeki kuralların, gücü elinde bulunduran aktörler tarafından kendi çıkarları doğrultusunda dayatıldığını ifade eden Sırakaya, dünyada artan jeopolitik risklere ve insani krizlere dikkat çekti. Dünya genelinde 43,7 milyon mültecinin bulunduğunu, kendi sınırları içinde yerinden edilenler de dahil edildiğinde bu sayının 122 milyona ulaştığını aktaran Sırakaya, 673 milyon insanın kronik açlık çektiğini, bu oranın dünya nüfusunun yüzde 8,2’sine denk geldiğini belirtti. Ayrıca küresel nüfusun yüzde 20’sinden fazlasının orta ve yüksek ölçekli gıda güvensizliği yaşadığına işaret etti.
“Birleşmiş Milletler İşlevsiz Hale Geldi”
Sırakaya, dünya genelinde 25 aktif vekalet savaşının sürdüğünü ve uluslararası barışı korumakla görevli Birleşmiş Milletler’in bu süreçte tamamen işlevsiz hale geldiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dünya beşten büyüktür” sözünün önemine vurgu yapan Sırakaya, bugün insanların katledilmesine küresel sistemin sessiz kaldığını, bu sessizliğin ortasında Türkiye’nin adaletin sesi olmaya devam ettiğini dile getirdi.
Yerel Yönetimler ve Mazlum Coğrafyaların Sesi
Toplantıda söz alan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise küresel ittifakların ve güvenlik anlayışlarının değiştiği tarihi bir süreçten geçildiğini belirtti. Altay, Türkiye’nin birikimini dünya belediyeleriyle paylaşmaya ve başta Gazze olmak üzere mazlum coğrafyaların sesini duyurmaya devam edeceklerini açıkladı. Toplantıya AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Dış İlişkiler Başkanı ve Konya Milletvekili Meryem Göka, AK Parti Konya İl Başkanı Fatih Özgökçen, Konya Milletvekilleri Mustafa Hakan Özer, Mehmet Baykan, Hasan Ekici ve parti teşkilat üyeleri katıldı.
Kaynak: Yenihaberden






