Anız Yangınları Toprağın Verimini Yok Ediyor
Arpa ve buğday hasadının tamamlanmasının ardından tarım arazilerinde kalan sapların yakılması, hem toprağın yapısına hem de doğadaki canlılara ciddi zararlar veriyor. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Selçuklu Ziraat Odası Başkanı İsmail Toklu, hasat sonrasında toprak üzerinde kalan 25-30 santimetrelik bitki kalıntılarının yakılmaması gerektiği konusunda üreticileri uyardı.
Toklu, toprağın sadece kuru bir kütle olmadığını; içerisinde organik ve inorganik maddeler, hava, su ile mikroorganizmaları barındıran yaşayan bir varlık olduğunu vurguladı. Bu yılki hava şartları nedeniyle sapların çok hızlı alev alabilecek, yumuşak ve kolayca parçalanabilir bir yapıda olduğuna dikkat çeken Toklu, yüksek sıcaklıkların da etkisiyle anız yangınlarının hızla yayıldığını belirtti.
Konya Toprağındaki Organik Madde Oranı Tehlikede
Yol kenarından geçen vatandaşların ve çiftçilerin çevreye ateş veya cam şişe atmaması gerektiğini ifade eden İsmail Toklu, güneş ışınlarının etkisiyle camların mercek görevi görerek yangınlara yol açtığını söyledi. Konya bölgesindeki tarım topraklarında organik madde oranının yüzde 0.6 ile yüzde 1.5 gibi oldukça düşük seviyelerde seyrettiğini belirten Toklu, anızın yakılmak yerine toprağa karıştırılması gerektiğini açıkladı. Bu yöntemin toprağın su tutma kapasitesini artırdığını ve hava almasını sağladığını dile getirdi.
Ekosistemdeki Canlılar Alevler Arasında Can Veriyor
Bölgede hasat sürecinin sonuna gelindiğini ancak saman ve sap balyası yapım işlemlerinin sürdüğünü hatırlatan Toklu, bu geçiş döneminde her zamankinden daha dikkatli olunması çağrısında bulundu. Toprağın altında ve üstünde yaşayan solucanlar, mikroorganizmalar, yılanlar, tilkiler, kirpiler ve kaplumbağalar gibi pek çok canlının yangınlar nedeniyle can verdiğini belirten Selçuklu Ziraat Odası Başkanı, ekosistemin korunması için anız yakma alışkanlığına tamamen son verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: Yenihaberden






