MENÜ
04 Haziran 2026 Perşembe
DOLAR 45,9752 ▲ %0,01
EURO 53,5833 ▲ %0,40
ALTIN 6.616,40 ▲ %0,95

Etli Ekmeğe ‘Pizza’ Demeyin: Milli Takımdan Büyük Uyarı

Milli Takım Cezayir’den Zaferle Döndü

Sofralarımızın bereketi, Anadolu’nun kadim lezzetleri artık dünya sahnesinde devleşiyor ama bir sorunumuz var: Kendi değerlerimize yabancı isimler takmak. Türkiye Gastronomi Federasyonu (TUGAFED) Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Seçim, bu konuda oldukça dertli. Cezayir’de düzenlenen Uluslararası Mutfak ve Kültürel Miras Festivali’nde 17 ülke arasından şampiyon olarak dönen Aşçılık Milli Takımı’nın başarısını anlatan Seçim, madalyalardan ziyade bir kimlik mücadelesine dikkat çekiyor. 10 binden fazla üyesiyle dev bir aile olan federasyon, 7 altın, 4 gümüş ve 3 bronz madalyanın yanında 6 kupayı Türkiye’ye getirerek göğsümüzü kabarttı.

Etli Ekmek ‘Turkish Pizza’ Değildir

Haber sahalarında vatandaşın nabzını tutan bir kalem olarak şunu söylemeliyim ki; çarşıda, pazarda, fırın önünde kendi yemeğimizin ismini söylemekten çekinir hale geldik. Yılmaz Seçim, turistlerin ilgisini çekmek adına yıllardır yapılan o büyük hatayı hatırlatıyor: Etli ekmeğe veya lahmacuna ‘Turkish Pizza’ demek. Seçim’e göre bu durum Türk mutfağına yarar değil, büyük bir zarar veriyor. Kendi ismimizle var olmadığımız sürece, dünya mutfakları arasında hak ettiğimiz o zirve koltuğuna tam anlamıyla oturamayız. İnsanlar bir yemeği kendi özgün adıyla tanıdığında, o kültüre olan merakı ve saygısı katlanarak artıyor.

Çatalhöyük’ten Gelen Binlerce Yıllık Miras

Anadolu mutfağı sadece bir yemek kültürü değil, dünyanın ilk yerleşimi olan Çatalhöyük’ten Selçuklu’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan devasa bir hafıza. Bu köklü mirasın temsilcileri olan genç aşçılarımız, şimdi rotayı İngiltere ve Letonya’ya çevirdi. Gençlerin gastronomiye olan ilgisinin artması umut verici olsa da bu ilginin doğru bir temele, yani kendi öz isimlerimize dayanması şart. Milli Takım olarak gidilen her platformda İstiklal Marşı’nı dinletmek ne kadar gurur vericiyse, sofradaki tabağın adını doğru telaffuz ettirmek de o kadar milli bir görev niteliği taşıyor.

Sektörün gelişmesi, medyanın bu işe omuz vermesiyle artık gençler mutfağı bir sanat dalı olarak görüyor. Ancak bu sanatı icra ederken gelenekselden kopmamak, etli ekmeği pizza tabelalarının gölgesinden kurtarmak gerekiyor. Bizim olanı, bizim ismimizle dünyaya pazarladığımız gün, Türk mutfağı gerçek zaferini ilan etmiş olacak.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir