Kayseri’nin Yahyalı ilçesi, son 24 saat içerisinde yer kabuğundaki hareketlilikle gündeme geldi. Bölgede yaşanan peş peşe sarsıntılar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından anlık olarak kaydedilirken, vatandaşlar süreci yakından takip ediyor. Özellikle gece yarısından itibaren başlayan mikro ölçekli depremler, günün farklı saatlerinde devam ederek bölge halkında endişeye yol açtı.
Yahyalı’da Sarsıntıların Ardı Arkası Kesilmiyor
Günün ilk sarsıntısı sabaha karşı Kapuzbaşı Mahallesi merkezli gerçekleşti. AFAD verilerine göre saat 03.57’de yaşanan bu deprem, 1,5 büyüklüğünde ve yerin 5,4 kilometre derinliğinde ölçüldü. Bu düşük yoğunluklu sarsıntı çoğu kişi tarafından hissedilmese de, bölgedeki sismik hareketliliğin cihazlar tarafından sürekli takip edildiği bildirildi. Uzmanlar, bölgedeki fay hareketliliğinin veriler ışığında izlendiğini belirtti.
Öğleden sonra saat 15.57 sularında ise Büyükçakır Mahallesi’nde ikinci bir hareketlilik gözlendi. AFAD bu depremin büyüklüğünü 1,7 olarak belirlerken, derinliğini 5,1 kilometre olarak raporladı. Kandilli Rasathanesi ise aynı sarsıntıyı 1,5 büyüklüğünde kaydederek revize etti. Yahyalı ilçesindeki bu hareketlilik, bölgedeki enerji boşalımının devam ettiği şeklinde yorumlanıyor.
Günün en dikkat çekici ve hissedilir sarsıntısı ise akşam saatlerinde, 18.27’de Ulupınar Mahallesi’nde meydana geldi. AFAD, bu depremin büyüklüğünü 2,6 olarak duyurdu. Sarsıntının derinliği ise yaklaşık 5 kilometre olarak kaydedildi. Kandilli Rasathanesi ise Ulupınar merkezli bu depremi 2,4 büyüklüğünde ve 7 kilometre derinlikte ölçerek kamuoyuyla paylaştı. Bu sarsıntı ilçenin yüksek kesimlerinde daha belirgin şekilde hissedildi.
Peş peşe gelen bu mikro sarsıntılar herhangi bir can veya mal kaybına yol açmazken, Yahyalı sakinleri arasında gece boyu merak ve endişe uyandırdı. Yer bilimciler, Kayseri genelindeki bu tür mikro depremlerin bölgenin doğal tektonik yapısı içerisinde olağan karşılandığını belirtiyor. AFAD ekiplerinin bölgedeki gelişmeleri takip ettiği ve şu ana kadar herhangi bir olumsuz ihbarın ulaşmadığı bildirildi.
Kaynak: Kayseri Olay






