Gümüşören Barajı’nın 17 Metre Altından Yatay Geçiş
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü, Develi ilçesindeki içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla yaklaşık 100 milyon liralık yatırımla büyük bir altyapı çalışması gerçekleştirdi. Gümüşören Barajı’nın altından yatay sondaj tekniği kullanılarak geçirilen 26 kilometrelik yeni içme suyu hattı sayesinde bölgedeki üç mahallenin su sıkıntısı çözüme kavuşturuluyor.
Çevreye Zarar Vermeden 450 Metrelik Koridor Açıldı
Projenin en hassas ve teknik zorluk barındıran aşamasını Gümüşören Barajı geçişi oluşturdu. KASKİ mühendisleri, baraj suyuna ve çevreye herhangi bir olumsuz etki yansıtmamak için yatay sondaj yöntemini tercih etti. Çalışmalar doğrultusunda baraj gölünün 17 metre derinliğinden, 450 metre uzunluğunda bir delgi koridoru açıldı. Hattın güvenliğini üst seviyede tutmak için 355 milimetre çapındaki HDPE koruyucu kılıf boru içerisine 225 milimetrelik ana içme suyu hattı başarıyla yerleştirildi.
Üç Mahallenin Su İhtiyacı Kesintisiz Karşılanacak
Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen’in aktardığı bilgilere göre; Yenice Mahallesi’nde yeni açılan modern sondaj kuyusundan elde edilen kaliteli içme suyu, barajın altından geçirilen bu hatla Hoşça, Havadan ve Çukuryurt mahallelerine ulaştırılacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte bölgede yaşanan su yetersizliği sorunu tamamen sona erecek ve mahalle sakinleri kesintisiz içme suyuna kavuşacak.
Başkan Büyükkılıç Yatırımın Detaylarını Paylaştı
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Develi ilçesindeki altyapı çalışmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, vatandaşların sağlıklı altyapıya kavuşmasını öncelikli gördüklerini ifade etti. Yenice Mahallesi’nden temin edilen suyu Hoşça ve Havadan mahallelerine taşımak için yaklaşık 100 milyon liralık bütçe kullandıklarını belirten Büyükkılıç, geleceğe yönelik sürdürülebilir bir sistem inşa ettiklerini vurgulayarak projede emeği geçen KASKİ çalışanlarına teşekkür etti.
Kaynak: Kayseri Olay






