Kayseri’de Çevre ve İklim Seferberliği
Türkiye Sıfır Atık Çevre ve İklim Değişikliği Çalıştayları Kayseri Çalıştayı Sonuç Konferansı, Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansa Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Ayşe Böhürler ve Murat Cahid Cıngı, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mehmet Fatih Namık Öztürk ile Türkiye Sıfır Atık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Samed Ağırbaş katılım sağladı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından İl Müdürü Öztürk’ün açılış konuşmasıyla başladı.
Sıfır Atık Hedefleri ve Yeni Yol Haritası
Türkiye Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş, Anadolu’nun üretim potansiyeli ile çevre hassasiyetini birleştiren bir yol haritası sunduklarını belirtti. 2017’de Emine Erdoğan öncülüğünde başlatılan projenin küresel bir boyuta ulaştığını ifade eden Ağırbaş, mikro plastik kirliliği ve denizlerdeki atık artışına dikkat çekerek, şehirlerin geleceğine sahip çıkmak için yerel bazlı çözümlerin önemine vurgu yaptı. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun ise sınırlı kaynakların ekonomik kullanılmasının zorunluluğunu hatırlatarak, akademik düzeyde bu konuya büyük önem verdiklerini kaydetti.
Üretim ve Çevre Dengesi Vurgusu
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, sıfır atık yaklaşımının israfın önlenmesi ve vatan topraklarının korunmasıyla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. Kayseri’nin mobilya ve tarım sektöründeki devasa üretim hacmine işaret eden Vali Çiçek, atıkların döngüsel sürece dahil edilmemesinin uzun vadede ekonomik kayıplara yol açabileceği uyarısında bulundu. Çiçek, Yeşil Mutabakat ve sıfır atık çalışmalarının şehir için hayati önemde olduğunu belirterek, çalıştayda ortaya konan tavsiyelerin bizzat takipçisi olacağını dile getirdi.
Kaynak: Kayseri Olay






