Bereket Kapıda: Karaman’da Üretici Rahat Bir Nefes Alıyor
Yıllardır kuraklık kabusuyla yatıp kalkan Karamanlı çiftçiler için nihayet müjdeli haber geldi. Yeşildere (İbrala) Barajı’ndan gelen veriler, sadece kuru bir rakamı değil, aslında soframıza gelecek ekmeğin ve meyvenin de sigortasını temsil ediyor. Kaymakamlık toplantı salonundan sızan son bilgilere göre, barajdaki su seviyesi 25 milyon 500 bin metreküpe ulaştı. Bu rakam, bölge ekonomisi için kelimenin tam anlamıyla ‘can suyu’ demek. Karaman gibi tarımın kalbi olan bir şehirde suyun olması, marketteki fiyatların dengelenmesi ve çiftçinin borç batağından uzak durması anlamına geliyor.
22 Nisan’da Kilitler Açılıyor: Tam Kapasite Beklentisi
Barajın toplam kapasitesi 31 milyon metreküp ve şu anki doluluk hızı iştah kabartıyor. Eriyen kar suları ve son dönemdeki yağışların etkisiyle, 22-23 Nisan tarihlerinde barajın tam kapasiteye ulaşması bekleniyor. Bu sadece bir teknik veri değil; bu, binlerce dönüm arazinin susuz kalmayacağı, mahsulün tarlada yanmayacağı bir dönemin ilanıdır. Ekonomi penceresinden baktığımızda, barajdaki her bir metreküp su, ithalata olan bağımlılığın azalması ve yerel üreticinin rekabet gücü kazanmasıdır. Eğer bu doluluk oranları yakalanmasaydı, Karaman’ın o meşhur elmalarını ve buğdayını çok daha yüksek maliyetlerle, yani çok daha pahalıya tüketmek zorunda kalacaktık.
Hışılayık Hamlesi: Gelecek Yılların Sigortası
Toplantının en kritik kararlarından biri de Hışılayık Kaynağı’nın İbrala Barajı’na yönlendirilmesi planı oldu. Bu hamle, ‘bugünü kurtardık, yarına Allah kerim’ mantığının çok ötesinde bir vizyon taşıyor. Su yönetimindeki bu stratejik değişim, Karaman genelinde yaşanabilecek olası su krizlerine karşı bir kalkan görevi görecek. Suyun doğru yönetilmesi, maliyetlerin aşağı çekilmesi demektir. Sivri bir dille söylemek gerekirse; bu plan tıkır tıkır işlerse, yarın bir gün ‘pazar ateş pahası’ diye dövündüğümüz o günlerin faturası bir nebze hafifleyecektir.
Görünmeyen Ekonomik Fatura: Su Yoksa Zam Var
Vatandaş baraj doluluk oranlarını sadece bir doğa haberi gibi okuyup geçiyor. Oysa bu haber, doğrudan cüzdanınızdaki parayla ilgili. Su sıkıntısı yaşandığında çiftçi çaresiz kalıp yeraltı sularına yüklenir, bu da devasa elektrik faturaları demektir. Artan enerji maliyeti ise doğrudan domatesin, biberin, bakliyatın üzerine biner. İbrala Barajı’nın doluluğu, Karamanlı üreticinin enerji maliyetini düşürerek yerel ekonomiyi canlandıracak. Yani bu doluluk oranı aslında enflasyonla mücadelenin tarladaki ilk ve en güçlü cephesidir. 31 milyon metreküpe ulaşacak o su, bu yıl bölgedeki ekonomik çarkların çok daha hızlı ve masrafsız döneceğinin garantisidir.






