Yine Aynı İhmal Yine Aynı Acı
Denetimsiz yollar ve kağıt üzerinde kalan güvenlik önlemleri bugün Yozgat’ta iki fidanı ve bir canı daha aramızdan kopardı. Söğütlü köyü yolunda kontrolden çıkan bir servis minibüsü, aslında Türkiye’deki taşımalı eğitim sisteminin kanayan yarasına bir kez daha parmak bastı. Sadece bir trafik kazası deyip geçemeyeceğimiz bu olay, ihmaller zincirinin son halkası olarak kayıtlara geçti.
Olay saat 16.00 sularında meydana geldi. Şeref Şahin yönetimindeki 66 ADT 198 plakalı servis minibüsü, Söğütlü köyü yakınlarında sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu şarampole devrildi. İlk belirlemelere göre kazada öğrenciler Çınar Şahin ve Zennure Özdemir ile birlikte servis şoförü Şeref Şahin hayatını kaybetti. Araç içerisinde bulunan 7 öğrenci ise yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılar, olay yerine gelen AFAD, jandarma ve sağlık ekiplerinin müdahalesiyle hastanelere sevk edildi.
Sorumluluk Sadece Şoförde mi?
Kaza haberinin duyulmasının ardından Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Ancak resmi makamların incelemelerinden ziyade, bu yolların ve bu araçların ne kadar güvenli olduğu tartışılması gereken asıl meseledir. Köy yollarındaki zemin bozuklukları, servis araçlarının teknik donanımı ve şoförlerin çalışma koşulları her kaza sonrası gündeme gelse de kalıcı bir çözüm üretilmiyor. Hayatını kaybeden çocukların aileleri için bu, sadece bir ‘kaza’ değil, sistemin boşluklarında yitip giden hayatlar anlamı taşıyor.
Taşımalı Eğitimde Güvenlik Çıkmazı
Türkiye’nin kırsal bölgelerinde eğitim gören binlerce çocuk, her gün bu tür eski model veya bakımsız araçlarla kilometrelerce yol kat ediyor. Söğütlü köyünde yaşanan bu facia, denetimlerin sadece evrak üzerinde kalmasının bedelini çocukların ödediğini gösteriyor. Kazayla ilgili başlatılan soruşturmanın, kazanın teknik nedenlerini mi yoksa bu sistemsel boşluğu mu hedef alacağı ise merak konusu. Eğer sadece şoför kusuru üzerine yoğunlaşılırsa, yarın başka bir köy yolunda benzer bir acının yaşanması işten bile değil.
Hastaneye kaldırılan 7 öğrencinin tedavileri sürüyor. Bölge halkı yolların durumu ve servislerin denetimsizliğinden şikayetçi. Artık ‘takdiriilahi’ diyerek üstü kapatılan her ihmal, geleceğimizden bir parçayı daha söküp alıyor. Kamuoyu, bu soruşturmanın şeffaflıkla yürütülmesini ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmasını bekliyor.






